20071215

7..9-Δεκ-2007: Stayokey youth hostel Amsterdam, Ολλανδία.

Πριν λίγες μέρες βρισκόμουν για μια δουλειά στην Ολλανδία (Eindhoven) αλλά έμεινα και 3 μέρες στο Άμστερνταμ. Πολλοί, που δεν με γνωρίζουν καλά, με ρωτάνε που τα βρίσκω τα χρήματα και ταξιδεύω τόσο πολύ, επισκέπτομαι τόσες πολλές πόλεις κλπ. Η απάντηση είναι απλή, αν θες να ταξιδέψεις δεν είναι απαραίτητο να έχεις πολλά χρήματα αλλά να είσαι λίγο ευέλικτος, και ανεκτικός. Για παράδειγμα εγώ έμεινα στο Stayokey youth hostel στο Amsterdam. Βέβαια το δωμάτιο το μοιράζεσαι με άτομα που δεν γνωρίζεις (άνδρες και γυναίκες) και κοστίζει 22,8€ το βράδυ (η τιμή συμπεριλαμβάνει ικανοποιητικό πρωινό). Πολλοί Έλληνες, παρόλο που έχουν πάει στρατό και έχουν μείνει σε χειρότερες συνθήκες, αντιδρούν πολύ αρνητικά στην ιδέα να μείνεις σε hostels. Να.. μερικές φωτογραφίες από το συγκεκριμένο hostel:
Στην παραπάνω φωτογραφία είναι το μέρος που σερβίρεται το πρωινό. Το Hostel έχει κατευθείαν θέα σε κανάλι.
Τα κρεβάτια στα δωμάτια δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, και όχι υπερβολικά καθαρά. Μερικά κρεβάτια που είναι κοντά στο παράθυρο έχουν θέα στο κανάλι.
Δυστυχώς οι κοινόχρηστοι χώροι του hostel είναι λίγα τραπέζια που βλέπουμε παραπάνω, στην υποδοχή του hostel.
Σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν διαθέσιμα ντουλάπια όπου μπορείς να ασφαλίσεις τις αποσκευές σου. Για να μπορέσεις να κλειδώσεις τις αποσκευές σου πρέπει να προνοήσεις να έχεις μαζί σου κάποιο λουκέτο, αλλιώς στην υποδοχή μπορείς να αγοράσεις ένα με 3€. Βέβαια αυτό δεν ισχύει σε όλα τα Hostels στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στην Γερμανία αν δεν έχεις λουκέτο μπορείς να δανειστείς ένα από την υποδοχή. Οι Ολλανδοί προσπαθούν από παντού να βγάλουν χρήματα! :-)

Γενικά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από το συγκεκριμένο hostel. Αλλά το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία στην Ολλανδία είναι γενικότερο. Είναι όλα ακριβά χωρίς αντίστοιχα να είναι υπερβολικά καθαρά. Για παράδειγμα στο Eindhoven έμεινα στο Holiday Inn που το δωμάτιο κοστίζει 190€. Το δωμάτιο είχε βρώμικη μοκέτα, γενικά μύριζε τσιγάρο και δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τις υπηρεσίες του (για παράδειγμα το internet που πρόσφερε ήταν πανάκριβο / 22€ για 24ώρες internet).

3 σχόλια:

 1. είναι κι άλλο το μυστικό των ταξιδιών σου πολυταξιδεμένε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά κάνεις και τα γράφεις αυτά... Στην Ελλάδα ταξίδι θεωρείται: παίρνω τη γυναίκα μου και πάω με γκρουπ 5 μέρες στη Ρώμη κι ακολουθώ το πρόγραμμα...

  (έχω ταξιδέψει και με τους δυο αυτούς τρόπους κι όλα καλά κι ωραία είναι, αλλά με το δικό σου είσαι ταξιδιώτης κι όχι τουρίστας!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στην Ελλάδα οι Έλληνες ταξιδεύουν ελάχιστα ως ταξιδιώτες γιατί δεν έχουν τις εμπειρίες για να το κάνουν αυτό (π.χ να ταξιδέψουν με μορφή backpacking / lonely planet - rough guide - bradt (=εκδοτικοί οίκοι ταξιδιωτικών βιβλίων) στυλ).

  Αυτός ο τρόπος που προτείνω εδώ, είναι πολύ συνηθισμένος σε δυτικο-ευρωπαίους τουρίστες.

  Πιστεύω ότι όταν δεν ταξιδεύεις, δεν βλέπεις άλλους λαούς/πολιτισμούς. Ίσως ο ρατσισμός/εθνικισμός των Ελλήνων (σε ένα μέρος -- γιατί είναι και θέμα παιδείας) σε αυτό το λόγο να οφείλεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή