20080730

Αυγ-2008: Πρακτικές πληροφορίες για ταξίδι Αθήνα -> Κωνσταντινούπολη -> Συρία -> Επιστροφή από Ρόδο -> Κρήτη.

Την προηγούμενη ανάρτηση με τις φωτογραφίες από την Συρία την έβαλα με αφορμή το ταξίδι μου στην Συρία αρχές Αυγούστου 2008.

Γενικά οι Έλληνες δεν φημίζονται για τις ταξιδευτικές τους ικανότητες, και με αφορμή αυτό το ταξίδι θα ήθελα να δώσω μερικές χρηστικές πληροφορίες.

Ίσως ο πιο αυτονόητος τρόπος να πας Συρία είναι να πάρεις το Αεροπλάνο από Αθήνα -> Συρία (π.χ. Χαλέπι) το οποίο κοστίζει πάνω-κάτω 360€ (χωρίς να έχω κοιτάξει αναλυτικά όλες τις τιμές). Εγώ όμως προτείνω την διαδρομή οδικώς.

Το πλάνο μου είναι το παρακάτω:

1) Απλό τραίνο ΟΣΕ μέχρι Κομοτηνή (με κλινάμαξα) κοστίζει περίπου 30-35€. Υπάρχει και λεωφορείο του ΟΣΕ το οποίο πάει κατευθείαν Αθήνα-Κωνσταντινούπολη (2105298739) το οποίο κοστίζει περίπου 70-80€ αν θυμάμαι καλά. Εγώ προτείνω τραίνο απλό (με κλινάμαξα) μέχρι την Θράκη (π.χ. Ξάνθη, Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη) και από εκεί λεωφορείο. Γενικά είναι ευκολότερο να ταξιδεύεις ξαπλωτός σε ένα τραίνο παρά στριμωγμένος σε ένα λεωφορείο.

2) Λεωφορείο από Κομοτηνή -> Κωνσταντινούπολη κοστίζει περίπου 17€ με την τούρκικη εταιρία "Metro Turizm". Η συγκεκριμένη εταιρία ταξιδεύει 2 φορές την ημέρα από Θεσσαλονίκη <-> Κωνσταντινούπολη. Μερικά τηλέφωνα των πρακτορείων στην Ελλάδα είναι: Crazy Holidays (2310241545) Θεσσαλονίκη, Valeria Travel (2510838606) Καβάλα, Travel Matters (25410843456) Ξάνθη, Platon Tours (2531032077) Κομοτηνή, Kikon Tours (2551025455) Αλεξανδρούπολη. Εναλλακτικά υπάρχει και το λεωφορείο του ΟΣΕ που ξεκινά από Αθήνα που ανέφερα παραπάνω. Υπάρχει και το τραίνο intercity "Filia" το οποίο ταξιδεύει από Θεσσαλονίκη <-> Κωνσταντινούπολη αλλά είναι πολύ ακριβότερο από το λεωφορείο. Από Κομοτηνή -> Κωνσταντινούπολη κοστίζει περίπου 37€.

3) Λεωφορείο από Κωνσταντινούπολη -> Χαλέπι Συρίας (70-80YTL = 40-50€ τιμή η οποία εξαρτάται παό την εταιρία που θα επιλέξεις -- υπάχουν πολλές εταιρίες λεωφορειών που πάνε Συρία από Κωνσταντινούπολη).

4) Επιστροφή από Συρία προς Marmaris (είναι η Τουρκική παραθαλάσσια πόλη απέναντι από την Ρόδο). Η τιμή με λεωφορείο από Χαλέπι -> Marmaris (με κάποιες ενδιάμεσες αλλαγές λεωφορείου) είναι όπως από Κωνσταντινούπολη -> Χαλέπι, δηλαδή 40-50€ πάνω κάτω.

5) Πέρασμα συνόρων Marmaris (Τουρκία) -> Ρόδο με πλοίο. Αυτό κοστίζει 47-50€ (!).

6) Ταξίδι με πλοίο για Κρήτη (το πλοίο ταξιδεύει 3 φορές την εβδομάδα με προορισμό Σητεία, Αγ. Νικόλαο και Ηράκλειο) και κοστίζει 30-35€.

Επίσης από Κωνσταντινούπολη -> Χαλέπι υπάρχει και τραίνο που κάνει μια πολύ όμορφη διαδρομή. Το ταξίδι σε 2κλινη κλινάμαξα κοστίζει περίπου 35-40€. Το τραίνο φεύγει κάθε Κυριακή πρωί από Κωνσταντινούπολη. Προσωπικά δεν επέλεξα το τραίνο αυτό επειδή υπάρχει περιορισμός χρόνου, δεν βολεύει η ημερομηνία και το λεωφορείο πάει γρηγορότερα.

Συζήτηση: Γιατί κάποιος να επιλέξει και να "ταλαιπωρηθεί" ταξιδεύοντας οδικώς αντί να πάρει αεροπλάνο;

α) Γιατί είναι πολύ φθηνότερο να πας οδικώς.

β) Γιατί δεν αξίζει μόνο να πας αλλά και η διαδρομή: Π.χ. μπορείς να συνδιάσεις το ταξίδι με επίσκεψη π.χ. στην Κομοτηνή ή Ξάνθη, επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και όποια άλλη πόλη στην Τουρκία που σε ενδιαφέρει.

Φυσικά σε τέτοιου είδους ταξίδια πρέπει να έχεις και κάποιον καλό χρηστικό όμως ταξιδιωτικό οδηγό όπως της εταιρίας Lonely Planet, Rough Guides, Bradt κλπ.

Φωτογραφίες από τα ξενοδοχεία της Συρίας (1 ευρώ είναι περίπου 70-72 συριακές λίρες):

α) Χαλέπι Συρίας:

Θα δούμε φωτογραφίες από το ξενοδοχείο Somar (βρίσκεται στην περιοχή Al-Jdeida, στο δρόμο Yarmouk, τηλ: 2125925, 2113198) στο Χαλέπι. Το δίκλινο εκεί κοστίζει 1200 Συριακές λίρες (17€ περίπου τα 2 άτομα).
Εδώ βλέπουμε την υποδοχή του ξενοδοχείου. Προσέξτε πάνω αριστερά το πορτραίτο του Μπασάρ αλ Άσαντ (πρόεδρος της Συρίας).Τα δωμάτια είναι απλά, καθαρά και έχουν για κλιματισμό ανεμιστήρες οροφής. Το κλίμα της συρίας το καλοκαίρι είναι ξηρό με ζέστη με εξαίρεση της παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει και υγρασία. Αν ταξιδεύει μεγάλη παρέα, το ξενοδοχείο έχει και 4-κλινα στην τιμή των 1600 συριακών λίρων (22€ περίπου -- όλοι μαζί).Εδώ βλέπετε εμένα με την ξενοδόχο και την Ελένη στην υποδοχή του ξενοδοχείου Somar ;-).

β) Παλμύρα, Συρίας (όαση μέσα στην Έρημο με αρχαία πόλη):

Το παρακάτω ξενοδοχείο είναι το Hotel Sun (βρίσκεται δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο Assad / κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Palmyra, τηλ: +963315911133, κινητό: +963999117323, email: sunhotel-sy (at) hotmail.com) και εδώ το δίκλινο κόστισε 400 Συριακές λίρες (5,7€ περίπου) μαζί με πρωινό μετά από παζάρια με τον ιδιοκτήτη (που βλέπουμε στην παρακάτω α/μ φωτογραφία) Mohammed Talla'a.
Ο ξενοδόχος στο Sun Hotel είναι πολύ φιλικός. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 3 δωμάτια στο ισόγειο και ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του μένει στον 1ο όροφο. Το ξενοδοχείο παρέχει και κανονικό φαγητό, σε καλές τιμές το οποίο μαγειρεύει η μητέρα του ξενοδόχου :-).
Τα δωμάτια του ξενοδοχείου Sun είναι απλά και σχετικά καθαρά.

γ) Δαμασκός, Συρία.Το πρώτο ξενοδοχείο που επισκεφτήκαμε ήταν το Al Rais Hotel (που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία) στο οποίο το δίκλινο κοστίζει 1600 συριακές λίρες (22,8€ περίππου). Επειδή όμως το βράδυ στο δωμάτιο κυνηγάγαμε κατσαρίδες αποφασίσαμε να βρούμε κάτι καλύτερο και βρήκαμε το Ghazal hotel (τηλ: +963 11 231 37 36, email: info (at) ghazalhotel.com, βρίσκεται στο παζάρι Saroja):Εδώ βλέπουμε την υποδοχή του Ghazal ξενοδοχείου.
Τα δωμάτια είναι πολύ όμορφα αλλά τα μοιράζεσαι με άλλους. Εμείς είμασταν μαζί με 2 γερμανούς τουρίστες. Πάντως είναι πολύ προτιμότερο να μένεις σε ένα δωμάτιο με άλλους παρά σε δικό σου δίκλινο, όπου κηνυγάς το βράδυ κατσαρίδες (όπως το ξενοδοχείο Al Rais παρπάνω). Το άτομο σε ένα δωμάτιο όπως αυτό πληρώνει 600 συριακές λίρες (8,5€ περίπου).
Γενικά τον Αύγουστο υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες στην Δαμασκό. Για παράδειγμα σε πολλά ξενοδοχεία που κοιτάξαμε δεν υπήρχαν ελεύθερα δωμάτια. Την περίοδο αυτή πολλοί ξενοδόχοι (η φωτογραφία είναι από το Ghazal) βγάζουνε στρώματα στην οροφή και στα μπαλκόνια και τα νοικιάζουν στην τιμή των 300-400 συριακών λίρων (4,2 - 5,7 € περίπου)! Επίσης πολύ καλά ξενοδοχεία/hostels που επισκευτήκαμε αλλά δεν είχαν διαθέσιμα δωμάτια είναι το Al-Heramein και το Al-Rabie Hotel (βρίσκονται και τα δύο μαζί στο ίδιο δρόμο). Ο οδηγός που χρησιμοποιήσαμε στο ταξίδι ήταν της Lonely Planet "Syria and Lebanon" (3η έκδοση, Ιούλιος 2008).
Για να κλείσω αυτήν την ανάρτηση θα σας δείξω και κάτι που μου έκανε εντύπωση. Στην Τουρκία σε ένα λεοφωρείο που μπήκαμε, υποστήριζε/παρείχε δωρεάν wifi internet για όποιον είχε φορητό υπολογιστή μαζί του!

5 σχόλια:

 1. εχει πιο ενδιαφερον η διαδρομη που θα κανεις απο ενα αεροπορικο ταξιδι. χρησιμες οι πληροφοριες σου !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ειδα και τις φωτο σου στο dpgr ανεβαζω και εγω καποιες ερασιτεχνικες με το ονομα '''argos''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ασφαλώς αν δεν έχεις περιορισμό χρόνου έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ταξιδεύψεις οδικώς από ότι με αεροπλάνο. Μάλιστα μόλις εχτές διάβαζα μια συνέντευξη του Αντώνη Σουρούνη (διαβάζω το εξαιρετικό πιο πρόσφατο βιβλίο του "Το Μονοπάτι Στη Θάλασσα") όπου χαρακτηριστικά λέει για την αξία του ταξιδιού:

  "Για μένα η πρώτη γνωριμία που πρέπει να κάνεις με τον κόσμο είναι το ταξίδι. Και δεν μιλάμε με αεροπλάνα και μαλακίες που πάνε από δω κι από ‘κεί, λέμε ταξίδι- ταξίδι. Με βαπόρι, με τρένο, και να δουλεύεις κιόλας εκεί πέρα. Βέβαια αλλάξανε τα πράγματα. Δεν θέλω να ταξιδεύω τώρα. Δεν έχω διαβατήριο για πρώτη φορά στην ζωή μου. Δεν θέλω να ταξιδέψω. Αλλά το ταξίδι είναι το μεγάλο σχολείο. Κανείς δεν το σκέφτεται το ταξίδι σήμερα πια.
  Ήταν τότε στη δεκαετία ‘60, ‘70, που ταξίδευαν όλοι οι νέοι, πάνω - κάτω. Αλλά κι αυτοί έχουν γίνει σήμερα στελέχη επιχειρήσεων. Δεν το χρησιμοποίησαν προς όφελος της ζωής τους, το χρησιμοποίησαν προς κέρδος οικονομικό της ζωής τους. Το ταξίδι είναι το πρώτο. Και το λέω κάπου στο βιβλίο αυτό. Ότι όταν ταξιδεύεις με το αεροπλάνο και πας γρήγορα δεμένος, δεν βλέπεις τίποτα. Σε δένουνε σα να είσαι σκλάβος. Με το τρένο, κάπως καλύτερα. Παλιά ήταν πολύ καλύτερα. Μέχρι κι έρωτα είχα κάνει παλιά μέσ' στο τρένο. Σήμερα δεν έχει τέτοια. Ούτε να καπνίσεις καλά- καλά δεν μπορείς. Παλιά ήταν όλα ελεύθερα, σε μπαρ ήσουνα, σε μπουρδέλο ήσουνα όταν ταξίδευες με τρένο. Μετά είναι - καλά το αυτοκίνητο το απορρίπτω έτσι; - με τα πόδια. Που μπορείς να ξεχάσεις στο δρόμο πού πήγαινες και τι ήθελες να κάνεις. Γιατί συναντάς ανθρώπους, συναντάς πράγματα, θάματα, και μπορείς να μείνεις σε ένα τόπο και να ‘χεις ξεχάσει πού πήγαινες. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής. Κι αυτό είναι το ταξίδι της ζωής. Πήγαινε! Σε περιμένουν παντού!"


  Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που δίνεις, μου αρέσουν πολύ αυτά τα ποστ που βγάζεις.
  Εγώ αυτό που θέλω να σε ρωτήσω, εσύ που την επισκέφτηκες, αξίζει η Συρία ως ταξιδιωτικός προορισμός; Θα την πρότεινες σε κάποιον; (Θα μου πεις μάλλον: "Μα τι κάνω με αυτό το ποστ;" και δίκιο θα έχεις...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μόλις ανέβασα μερικές φωτογραφίες από ξενοδοχεία στην Συρία!

  Ετοιμάστε το επόμενο ταξίδι σας στην Συρία ;-).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. με αυτα που γραφεις πολυ πιθανο το καλοκαιρι να το προσπαθησω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή