20080930

2007 TEDPrice: James Nachtwey's wish.


Το παραπάνω βίντεο βρίσκεται σε υψηλότερη ανάλυση για κατέβασμα / παρακολούθηση στο: James Nachtwey: TED Prize wish: Share a vital story with the world.
James Nachtwey, one of the world’s greatest photojournalists, winner of the 2007 TEDPrize, received “one wish to change the world”:

“I’m working on a story that the world needs to know about. I wish for you to help me break it, in a way that provides spectacular proof of the power of news photography in the digital age.”

On October 3, the story breaks.

Την δημοσίευση αυτή την είδα στο blog "Brazil Social Photography" της Tatiana Cardeal, αλλά φωτογραφίες του James Nachtwey έχω δει στο παρελθόν σε έκθεσή του στο Rotterdam της Ολλανδίας.

Γενικά έχω μια απορία.. με το αν τελικά οι φωτογραφίες όπως αυτές του James Nachtwey (που κάποιες φαίνονται στο παραπάνω βίντεο) πραγματικά αλλάζουν τον κόσμο ή απλά κάνουν διάσημο τον φωτογράφο που τις τράβηξε.

20080921

9-Σεπ-2008: Άκτιστο/ΜΕΥΣ @Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας.

Η Ζηνοβία Τολούδη έχει το ιστολόγιο bee-zee και αυτήν την στιγμή κάνει διδακτορικό στην αρχιτεκτονική στο Harvard, Αμερική. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε την παρουσίαση της εγκατάστασής ΜΕΥΣ: "Μικρο Εκεχειρία Υπό Σκίαν" που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2008 στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Αν επισκεφτείτε το ιστολόγιό της θα δείτε όμορφες αρχιτεκτονικές φωτογραφίες (κυρίως φορμαλιστικές / αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος) από την εμπειρία της στην Αμερική και στα ταξίδια / project που κάνει.

20080919

17-Σεπ έως και 23-Νοε 2008: Αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Josef Koudelka.

Την Τετάρτη 17-Σεπ-2008 έγιναν εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών του Τσέχου φωτογράφου Josef Koudelka. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει μέχρι 23-Νοε-2008, και μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις φωτογραφίας που έχω παρακολουθήσει.

Στην έκθεση θα δείτε τις διάσημες φωτογραφίες από την δουλεία του "Τσιγγάνοι" αλλά και τις φωτογραφίες από την εισβολή του Σοβιετικού στρατού στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968. Εντυπωσιακές είναι και πολλές φωτογραφίες του με στραβό ορίζοντα (μια από αυτές είναι η παρακάτω) που μας θυμίζουν ότι για να βγει μια καλή φωτογραφία δεν χρειάζονται κανόνες αλλά κυρίως φαντασία στο στήσιμο του πλάνου.
Αυτό που δεν μου άρεσε πολύ στο μουσείο Μπενάκη, είναι ότι ο κατάλογος της συγκεκριμένης έκθεσης κοστίζει ακριβά, συγκεκριμένα 75€. Μια λογικότερη τιμή (γιατί μένουμε και ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Ελβετία) θα ήταν 40-50€.