20080919

17-Σεπ έως και 23-Νοε 2008: Αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Josef Koudelka.

Την Τετάρτη 17-Σεπ-2008 έγιναν εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών του Τσέχου φωτογράφου Josef Koudelka. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει μέχρι 23-Νοε-2008, και μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις φωτογραφίας που έχω παρακολουθήσει.

Στην έκθεση θα δείτε τις διάσημες φωτογραφίες από την δουλεία του "Τσιγγάνοι" αλλά και τις φωτογραφίες από την εισβολή του Σοβιετικού στρατού στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968. Εντυπωσιακές είναι και πολλές φωτογραφίες του με στραβό ορίζοντα (μια από αυτές είναι η παρακάτω) που μας θυμίζουν ότι για να βγει μια καλή φωτογραφία δεν χρειάζονται κανόνες αλλά κυρίως φαντασία στο στήσιμο του πλάνου.
Αυτό που δεν μου άρεσε πολύ στο μουσείο Μπενάκη, είναι ότι ο κατάλογος της συγκεκριμένης έκθεσης κοστίζει ακριβά, συγκεκριμένα 75€. Μια λογικότερη τιμή (γιατί μένουμε και ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Ελβετία) θα ήταν 40-50€.

8 σχόλια:

  1. fadastikes foto
    na gineis ki esy enas koudelka otan megalwseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή με τον στραβό ορίζοντα δεν την είχα ξαναδεί, πάρα πολύ καλή. Έχω ακούσει κι εγώ τα καλύτερα για την έκθεση, όπως και το ότι είναι τεράστια σε μέγεθος και απαιτεί ώρες...Μακάρι και στο μέλλον να οργανωθούν παρόμοιες εκδηλώσεις (πχ. θα ήθελα μια μεγάλη έκθεση κι από Οικονομόπουλο). Ευτυχώς πλησιάζει ο μήνας φωτογραφίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @trakatruka

    θα περιμένω τότε να μεγαλώσω ;-) .. μέχρι τότε σε θέλω μοντέλο μου.

    @νμ

    μου άρεσε και η δικιά σου από την Ρόδο με στραβό ορίζοντα..

    Γενικά ο Koudelka έχει πολλές φωτογραφίες με στραβό ορίζοντα (και πιο στραβό από την φωτογραφία αυτή). Γενικά όταν τραβάς μια φωτογραφία και σου βγαίνει στραβός ο ορίζοντας νευριάζεις και μετά προσπαθείς να το διορθώσεις στο τύπωμα / επεξεργασία. Το να δοκιμάσεις κατευθείαν να τραβήξεις μια φωτογραφία με εντελώς στραβό ορίζοντα ίσως είναι πιο δύσκολο.. ώστε τελικά να πετύχεις η φωτογραφία να βγει αισθητικά ισορροπημένη. Η ακαδημαϊκή λήψη με οριζόντιο ορίζοντα είναι τελικά πιο ασφαλής.

    Εγώ θα ξαναπάω στην έκθεση.. αν θες μπορούμε να κανονίσουμε να πάμε και μαζί.. (και να γνωριστούμε και από κοντά!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σου έχω στείλει mail για τα περαιτέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9:43 μ.μ.

    75 Ευρώ είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή, όντως. Είναι έκδοση του μουσείο Μπενάκη το βιβλίο;

    Δεν ξέρω αν είναι γενικό το φαινόμενο αλλά έχω προσέξει ότι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν υπερβολικά ψηλές τιμές στα βιβλία φωτογραφίας σε σχέση πάντα με τους ξένους. Συγκεκριμένα γι' αυτόν τον κατάλογο δεν γνωρίζω την ποιότητα εκτύπωσης, δεσίματος κτλ πάντως είναι εντυπωσιακό ότι όλα τα υπόλοιπα βιβλία για τον Koudelka που έχει ο Παπασωτηρίου είναι πιο φθηνά...
    Ή το συγκεκριμένο είναι πολύ καλό, ή μας κοροϊδεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9:59 μ.μ.

    Sorry, μη μου πεις ότι το βιβλίο των 75 ευρώ είναι αυτό:

    http://www.benaki.gr/index.asp?id=50501&lang=gr&sid=577

    (!!!)
    και ότι δίνεις 75 ευρώ υποτίθεται για σοβαρό βιβλίο φωτογραφίας το οποίο στο εξώφυλλο έχει... κροπαρισμένη σε τετράγωνο φορμά μια ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ φωτογραφία του φωτογράφου και μάλιστα με "ελληνικό θέμα" (μιας και το βιβλίο είναι "ελληνικό", τι original...)

    Θεέ μου, τι γέλιο ήταν πάλι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @sg

    επειδή το βιβλιοπωλείο έκλεινε εκείνη την ώρα είδα λίγο βιαστικά το βιβλίο (το ξεφύλλισα).. η ποιότητα μέσα είναι πολύ καλή.. αλλά δεν είναι αυτό το βιβλίο που έχεις στο link.. Είναι ένας τόμος με όλες τις φωτογραφίες της έκθεσης.. και φαντάζομαι ότι είναι από τις εκδόσεις του μουσείου. Θα επισκεφτώ σύντομα την έκθεση και θα το κοιτάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10:20 π.μ.

    ...(πχ. θα ήθελα μια μεγάλη έκθεση κι από Οικονομόπουλο)...

    μήπως ο Απόλλων ?
    gt

    ΑπάντησηΔιαγραφή