20091231

23-Δεκ-2009: Αφίσα δήμου Κομοτηνής με φωτογραφία δικιά μου από το wikipedia.

Πρίν λίγες μέρες (23-Δεκ-2009) περπατώντας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής είδα μια φωτογραφία μου η οποία είναι δημοσιευμένη στο wikipedia να την έχει χρησιμοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής για την διαφήμιση του Δήμου. Παρόλο που η φωτογραφία για μένα δεν έχει ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον (αν είχε θα την είχα δημοσιεύσει και στο ιστολόγιο εδώ) ενοχλήθηκα όταν την είδα δημοσιευμένη. Η φωτογραφία μου είναι δημοσιευμένη στο wikipedia με άδεια χρήσης Creative Commons License 3.0 που με απλά λόγια σημαίνει "Είστε ελεύθεροι να διανέμετε και να τροποποιήσετε αυτό τo αρχείο εφόσον αναφέρετε τον δημιουργό ή τους κατόχους των δικαιωμάτων". Είναι τόσο δύσκολο να πάρεις ένα προϊόν πολιτιστικού περιεχόμενου όπως μια φωτογραφία και να σεβαστείς τους όρους με τους οποίους το δίνει ο δημιουργός δωρεάν; Κάποια ερωτήματα που προέκυψαν είναι τα παρακάτω:

Ο Δήμος Κομοτηνής δεν μπορούσε να πληρώσει ένα φωτογράφο για να τραβήξει φωτογραφία την συγκεκριμένη εκκλησία; Στο κάτω κάτω θα μπορούσε να ζητήσει την άδειά μου για την συγκεκριμένη φωτογραφία, που πιθανότητα θα την έδινα αν ήθελε να την χρησιμοποιήσει χωρίς να αναφέρει δημιουργό / πηγή. Δεν θα έπρεπε επίσης το περιεχόμενο του Δήμου Κομοτηνής (φωτογραφίες - κείμενο) να διατίθεται σε μορφή creative commons license αντί να απαγορεύει την αναπαραγωγή και χρήση του;

Ζούμε στην εποχή των peer-to-peer δικτύων όπου καθημερινά διακινούνται δωρεάν αλλά παράνομα ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, βιβλία που έχουν copyright. Από την άλλη μεριά όταν κάποιος δίνει απλόχερα πολιτιστικό περιεχόμενο δωρεάν (βλέπε "Κοινωνία των Δώρων") δεν θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι όροι με τους οποίους το διανέμει;

5 σχόλια:

  1. νομίζω ότι πρέπει να τους το πεις ώστε να μην το επαναλάβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομίζω ότι η δημοσίευση εδώ (που έκανα) αρκεί.. βαριέμαι να ασχοληθώ μαζί τους.. μόλις βρω λίγο χρόνο θα τους στείλω ένα email με τα παράπονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κοινωνία βρίσκεται ένα κλικ πίσω από τις ιντερνετικές εξελίξεις και τα creative commons. Με τόσο υλικό που κατεβάζουν όλοι παράνομα από το ίντερνετ (ταινίες, μουσική) έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν πειράζει και να κοπιάρεις ό,τι βρεις για να το χρησιμοποιήσεις για την πάρτη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2:44 μ.μ.

    Κατά την άδεια διάθεσης που αναγράφεται στο http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20090423_Komotini_Greece_church_mhtropolh_koimhsews_ths_theotokou.jpg
    επιτρέπεις τη χρήση της φωτογραφίας δίχως να χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σου για τυχόν άδεια.

    Θα μπορούσες να είχες επιλέξει CC-BY (with attribution), όπου ο δήμος έπρεπε να αναγράφει την πηγή της φωτογραφίας. (Υπάρχει αναφορά σε δυο σημεία για την άδεια διάθεσης της φωτογραφίας. Στην πρώτη αναφορά δεν αναφέρει attribution [δες 'Permission'], οπότε καλό είναι να το ελέγξεις).

    Το γεγονός ότι όντως επέλεξες SHAREALIKE σημαίνει ότι η ίδια η αφίσα ως δημιουργία είναι Creative Commons. Εδώ θα μπορούσες να διαπιστώσεις τις γνώσεις του δήμου για τις υποχρεώσεις του.

    Οπότε, από τη πλευρά του δήμου δε φαίνεται να έχει κάνει κάτι στραβό σε σχέση με τη φωτογραφία σου.
    Υπάρχει το ενδεχόμενο με το ATTRIBUTION που πρέπει να διαπιστώσεις γιατί στο Permission της σελίδας δεν αναφέρει Attribution.
    Υπάρχει το ζήτημα με το SHAREALIKE, που ωστόσο διαπιστώνεις αν ο δήμος παραβιάζει την άδεια αν αρνηθεί να διαθέσει το υλικό της αφίσας ύστερα από αίτησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να διαβάσεις την σχετική συζήτηση στο wikipedia.

    Αν πας στο site του δήμου Κομοτηνής δεν είναι τίποτα σε creative commons license 3.0. Επίσης αν δεις το δικαίωμα της φωτογραφίας θα δεις ότι έπρεπε ο δήμος Κομοτηνής να αναφέρει πηγή.. που δεν το έκανε. Όπως να το κάνουμε παραβιάζει τα δικαιώματα χρήσης της φωτογραφίας. Και στο μήνυμα (email) που έστειλα στο δήμο Κομοτηνής.. κανένας δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή