20101019

22-Ιουλ-2010: Ρομά - Κρυονέρι, Μεσολόγγι, Ελλάδα.

Το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε είναι Kodak Tri-X 400ASA πουσαρισμένο στα 1600 ASA. Η επιλογή των παραπάνω εικόνων έγινε από το παρακάτω κοντάκτ.
Το τοπίο έγχρωμο μπορούμε να το δούμε στην παρακάτω εικόνα που τραβήχτηκε με ψηφιακή μηχανή. Η ακριβής τοποθεσία που τραβήχτηκαν όλες αυτές εικόνες (σύμφωνα με το gps της ψηφιακής μηχανής) είναι ακριβώς εδώ.

2 σχόλια:

  1. Δύο ερωτήσεις:

    Γιατί ενώ οι φωτιστικές συνθήκες δεν το απαιτούν πουσάρεις το φιλμ σου; Είναι θέμα αισθητικής που βγάζει ένα ευαίσθητο φιλμ ή κάποιος άλλος λόγος;

    Γιατί τραβάς τα ίδια θέματα και με ψηφιακό και με αναλογικό; Είναι για να έχεις την ασφάλεια για ποιον σκοπό θα χρειαστείς μια φωτογραφία (για το προσωπικό σου αρχείο ή έκθεση, ή για κάποιο άλλον πιο εφαρμοσμένο λόγο); Με άλλα λόγια, ρωτάω, είναι μια θεμιτή ανάγκη που έρχεται να την καλύψει το ψηφιακό μέσο ή το ψηφιακό ήρθε για να δημιουργήσει μια ανασφάλεια και να βαραίνει απλώς την φωτογραφική τσάντα; Το ρωτάω αυτό κυρίως γιατί νομίζω ότι ξεκάθαρα δείχνουν οι φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει σου ως τώρα, ότι είσαι αρκετά συνειδητοποιημένος με ποιο μέσο από τα δύο θέλεις να εκφράζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λόγος που τράβηξα στα 1600ASA έγινε κατά λάθος :-). Είχα τραβήξει νωρίτερα τα βαφτίσια ενός φίλου και ήταν η μηχανή ρυθμισμένη να πουσάρει στα 1600ASA. Και η φωτογραφία erisky - Καλαμίτσι - Λευκάδα είναι τραβηγμένη στα 1600 γιατί ήταν στο ίδιο φιλμ..

    Γενικά κουβαλάω 2 μηχανές μαζί μου.. την nikon D700 (full frame DSLR) και μια nikon fm2. Η D700 παίρνει και τους manual φακούς της fm2.. και εναλλάσσω στα δύο σώματα τους ίδιους φακούς.

    Γενικά στα χέρια μου είχαν την D700 όταν τράβηξα τις πρώτες φωτογραφίες.. όταν αποφάσισα ότι το θέμα αυτό είναι για ασπρόμαυρο.. Αμέσως πήρα την fm2 χωρίς να παρατηρήσω ότι είχε ρύθμιση πουσαρίσματος στα 1600 asa. Γενικά τραβάω μερικές εικόνες και με την ψηφιακή γιατί αυτή έχει δέκτη gps και αποθηκεύει το στίγμα.. Έχοντας το gps στίγμα μπορώ να βλέπω στο google maps που τράβηξα τις φωτογραφίες, που πήγα κλπ..

    Γενικά η D700 όταν χρησιμοποιείς manual φακούς (όχι auto-focus) δεν έχει καλό θαμπόγυαλο για εστίαση.. (υπάρχει δυσκολία στην Manual εστίαση σε θέματα τα οποία δεν είναι στατικά).

    Υπάρχει στο εμπόριο (θαμπόγυαλο άλλης εταιρίας όχι της nikon) το οποίο αντικαθιστά το εργοστασιακό θαμπόγυαλο και το κάνει όπως της αναλογικής (με τους κρυστάλλους, σπαστό είδωλο για εστίαση). Μόλις τελειώσει η εγγύηση σκέφτομαι μήπως και το παραγγείλω και το βάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή