20070328

Αυγ-2006: Τένεδος, Τουρκο-Ελληνικά Σύνορα.

Οι φωτογραφίες είναι από την Τένεδο (Τουρκία) και συγκεκριμένα από το πιο δυτικό κομάτι του νησιού που κοιτάζει προς Λήμνο (σύνορα). Ανοίξτε την αεροφωτογραφία και θα δείτε με zoom-out που ακριβώς στο χάρτη βρίσκεται η τοποθεσία αυτή.

Τα απογεύματα έρχεται πολύς κόσμος στην τοποθεσία αυτή για να δει την δύση του ηλίου η οποία είναι μαγευτική. Το τοπίο είναι πανέμορφο: μέσα στην θάλασσα υπάρχει το βυθισμένο πλοίο και ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο παρατημένος φάρος και οι ανεμογεννήτριες. Αυτό που με εκστασιάζει ακόμη περισσότερο είναι ότι βρισκόμαστε ακριβώς στα σύνορα. Εδώ ακριβώς είναι και τα όρια της Τουρκίας και πέρα στην Θάλασσα ξεκινά η Ελλάδα (τι βλακεία που είναι να υπάρχουν σύνορα!). Αντί εδώ όμως να υπάρχει όμως ένα στρατόπεδο ή ένα φυλάκιο υπάρχουν ανεμογεννήτριες (παραγωγή καθαρής ενέργειας) και ένα ειδιλιακό/ρομαντικό τοπίο. Θα ήταν ιδανικό μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ αλλά δεν νομίζω ότι είναι εφικτό (επιτρέπεται στην Τουρκία;). Όμως για να φτάσεις σε αυτήν την παραδεισένια τοποθεσία συναντάς μπάρες (προχωρήστε δεξιά στον χάρτη ακολουώντας τον δρόμο και θα δείτε το σπίτι όπου βρίσκονται οι μπάρες). Ο δρόμος που οδηγεί στον φάρο πηγαίνει παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες. Μου άρεσε πολύ η διαδρομή με το αυτοκίνητο βλέπωντας και ακούγοντας τον μεταλλικό ήχο των ανεμογεννήτριων.

Όλη αυτή η εμπειρία μου θυμίζει την ταινία Στάλκερ του Ταρκόφσκι. Όσοι την έχετε δει θα θυμάστε στην αρχή που οι 3 ήρωες παίρνουν το τραίνο για πάνε στην "ζώνη". Και θα θυμάστε ότι η ζώνη είναι ένας απαγορευμένος χώρος και όλες τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της ταινίας.

Όσο για την Τένεδο, θα πω μόνο ότι είναι πάρα πολύ τουριστικό νησί (όπως τα δικά μας τουριστικά νησιά), έχει πανέμορφες παραλίες (με γαλάζια και παγωμένα νερά, φαίνεται και από τις φωτογραφίες από τον δορυφόρο) και γραφική χώρα. Όταν βρω χρόνο θα μοντάρω κάποια βιντεάκα από το νησί και θα τα δημοσιεύσω. Για να πας στην Τένεδο, δεν υπάρχει σύνδεση από Ελλάδα, αλλά πρέπει να ταξιδέψεις με πλοίο (το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στην στεριά) από την Μικρά Ασία. Το νησί είναι μικρό σε μέγεθος, επίπεδο σχετικά (δεν έχει βουνά) και φημίζεται για τα κρασιά του (παντού στο νησί υπάρχουν αμπελώνες). Επίσης ελάχιστοι Έλληνες (μειονότητα συνθήκης Λωζάνης) μένουν πλέον στο νησί.

Από φωτογραφική πλευρά, έχει λίγο ενδιαφέρον η πρώτη α/μ φωτογραφία που "βγάζει" μια κινητικότητα.

7 σχόλια:

  1. Είχες και τις εμπειρίες του στάλκερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι όσο έπεφτε ο ήλιος και ο ορίζοντας γινόταν κόκκινος τελείωσε και το μπουκάλι κρασί που πίναμε. ;-) Επιτρέπεται στην "απαγορευμένη ζώνη " στην ταινία Στάλκερ να έχεις αλκοόλ μαζί σου; Νομίζω πως όχι.. ;-) Ίσως αυτό τότε φταίει που δεν είχα τις ίδιες εμπειρίες με τον Στάλκερ..

    Ενδιαφέρον μέρος αυτό έτσι δεν είναι;

    Ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα ότι υπήρχε καταχωρημένη εικόνα του δορυφόρου τόσο κοντινή στα google maps. Γενικά δεν βρίσκεις καλές εικόνες παντού στα google maps.

    Αν είχα blog το καλοκαίρι ίσως τράβαγα περισσότερες φωτογραφίες από εκεί.

    Πρέπει να κοιτάξω να μοντάρω τα πλάνα από Τένεδο και να ανεβάσω ένα 4-5λεπτο βιντεάκι από το νησί. Είναι πανέμορφο νησί για διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ η περιγραφή σου (κείμενο+εικόνες). Δίνεις πολύ αντιπροσωπευτικά στοιχεία του και πληροφορίες -τουλάχιστον έτσι νιώθω μιας και δεν έχω βρεθεί στην Τένεδο-.

    Συμφωνώ για την πρώτη φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. περιμένουμε το video με αγωνία.
    οι 2 πρώτες φωτογραφίες μοιάζουν με κολάζ.
    ωράια ξενάγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @zenovia

    Όταν ξαναέρθεις Αλεχανδρούπολη δοκιμάσε να πας πρώτα Ίμβρο και μετά Τένεδο. Η Ίμβρος είναι το νησί που φαίνεται ανατολικά πίσω από Σαμοθράκη όταν βρίσκεσαι Αλεχανδρούπολη.

    Η Ίμβρος μου αρέσει ακόμη περισσότερο από την Τένεδο. Ήδη έχω πάει 3 φορές και παράλληλα ετοιμάζω ένα ντοκυματέρ (με βίντεο). Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και κανένα βιντεάκι και από τα δύο νησιά.

    Αν χρειαστείς πρακτικές πληροφορίες θα σε βοηθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2:53 π.μ.

    H Τενεδος και η Ιμβρος ειναι ελληνικαι νησοι μην το ξεχνατε Ζητω η ελληνικη Τενεδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος

    Εγώ τυχαίνει και ταξιδεύω Τουρκία συχνά και επισκέπτομαι τα νησιά αυτά.. έχεις πάει; είσαι από εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή