20070310

29-Ιαν-2005: Άνω Βυρσίνη, Ροδόπη, Σύνορα.

Η Άνω Βυρσίνη είναι το πομάκικο χωριό στην Ροδόπη, ακριβώς πάνω στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα. Διάβασα ότι τώρα που η Βουλγαρία μπαίνει στην Ευρώπη υπάρχει σχέδιο για άνοιγμα δρόμου το οποίο θα ενώνει τα χωριά αυτά με την Βουλγαρία. Φαντάζομαι όμως ότι μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, οι δρόμοι που οδηγούν στα χωριά αυτά θα πρέπει πρώτα να ασφαλτοστρωθούν. Ίσως όταν ανοιχτούν τα σύνορα θα υπάρξει ανάπτυξη της περιοχής αυτής.

Γενικά τα χωριά της ορεινής Ροδόπης τα οποία είναι τουρκόφωνα και πομακόφωνα βρίσκονταν και βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Τουρκίας. Είναι φτωχά χωριά και απομονωμένα/ξεχασμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά το χειμώνα με τις βροχές και τα χιόνια οι δρόμοι που οδηγούν στα χωριά κλείνουν και η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη.

Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη έξω από το τζαμί της Άνω Βυρσίνης ενώ η δεύτερη φωτογραφία μπορείς να πεις ότι είναι από το κέντρο του χωριού. Γενικά, τα σπίτια του χωριού δεν είναι συγκεντρωμένα σε κάποιο σημείο, πλαγιά αλλά είναι διασκορπισμένα.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11:38 μ.μ.

    ζηλευω τα ταξιδια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ! και καλώς ήρθες στο blog!

    Περιμένω κανένα χαριτωμένο σχόλιο σαν και αυτά που κάνεις στο blog σου ;-)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gggia piga sto festival documentray sti 8essaloniki kai eida ena polu endiaferon
    ''Πολύ μιλάς... πολύ κλαις / Δημήτρης Κιτσικούδης''
    Σχετικα με τους πομοκους
    http://www.filmfestival.gr/docfestival/2007/index.php?page=filmdetails&ln=gr&box=greek&id=575

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον ακούγεται. Που να το βρεις όμως για το δεις σε dvd; Αυτό είναι ένα πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή