20070927

20-Σεπ-2007: Επίσκεψη στο "Panorama Mesdag" στην Χάγη (Den Haag), Ολλανδία / Ψηφιακά Πανοράματα - AutoStitch.

Στην προηγούμενη ανάρτηση πήραμε μια γεύση από την σημερινή παραλία της Χάγης Scheveningen. Εδώ θα δούμε φωτογραφίες από τον πανοραμικό πίνακα του ζωγράφου Hendrik Willem Mesdag από το 1881. Όλα αυτά βρίσκονται στο μουσείο "Panorama Mesdag".

Το παρακάτω κείμενο είναι από το website του μουσείου:

"Panorama Mesdag is a cylindrical painting, more than 14 meters high and 120 meters in circumference. The vista of the sea, the dunes and Scheveningen village was painted by one of the most famous painters of the Hague School, Hendrik Willem Mesdag. It is the oldest 19th century panorama in the world in its original site, and a unique cultural heritage.
Mesdag Panorama is the most beautiful sensation of my life. It has just one tiny flaw and that is its flawlesness.
- Vincent van Gogh, painter, 1881
"
Πανοραμικά στον πίνακα φαίνονται οι αμμόλοφοι και η παραλία του Scheveningen. Παρατηρήστε την αρχιτεκτονική του 1881.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η φορμαλιστική εικόνα της οροφή που φαίνεται στην πάνω και κάτω φωτογραφία.Σε όλες τις παραπάνω φωτογραφία η προοπτική φαίνεται κανονική. Αλλά αν κατέβεις ένα επίπεδο κάτω παρατηρείς ότι ο ζωγράφος έπρεπε να ζωγραφίσει με παραμόρφωση για να μπορέσει να μας ξεγελάσει όταν το έργο θα του δούμε.
Κοιτάξτε πόσο παραμορφωμένο είναι όλο το έργο, ενώ όταν βρίσκεσαι στο πάνω επίπεδο δεν φαίνεται η παραμόρφωση.
Ενδιαφέρον στο μουσείο είχε και ο παρακάτω αισθητήρας. Επειδή γίνονται έργα στο δίπλα κτίριο (σκάβουν μια τρύπα για ένα γκαράζ αν θυμάμαι καλά) και φοβούνται τυχόν μετακίνηση των τοίχων βάλανε αυτόν τον αισθητήρα να υπολογίζει συνεχώς τις αποστάσεις από διάφορα σημεία του κτιρίου μήπως και καταγραφεί οποιαδήποτε παραμόρφωση του κτιρίου.
Το πανόραμα κυκλοφορεί και ως σουβενίρ ομπρέλα ;-).Πολύ ενδιαφέρουσες σημειώσεις σχετικά με το πανόραμα αυτό και την σύγχρονη πανοραμική φωτογραφία υπάρχουν στο site του μουσείου http://www.panorama-mesdag.nl/ Επέλεξε Introduction -> Educational (μενού κάτω) ή κατευθείαν στο link.

Γενικά τον πίνακα αυτόν μπορείς να το δεις ως ένα πολύ ενδιαφέρον installation, αφού παράλληλα ακούγονται ήχοι πουλιών και κυμάτων.

Όπως θα διαβάσετε και στο ιστολόγιο του μουσείου, τα πανοράματα ήταν διάσημα τέλη 19 και αρχές 20 αιώνα. Υπήρχαν ειδικά κτίρια όπου εκτίθονταν τα πανοράματα, όπως φαίνεται στο σχέδιο παρακάτω (η εικόνα είναι από το link):
Ο κόσμος σταμάτησε να ενθουσιάζεται με τα πανοράματα όταν έκανε την εμφάνισή του ο κινηματογράφος. Τα τελευταία χρόνια τα πανοράματα είναι πάλι της μόδας με την εμφάνιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας τα οποία μπορούν να συνδιάσουν πολλές φωτογραφίες, τραβηγμένες σε διαφορετικές γωνίες (από το ίδιο σημείο) για την δημιουργία της εικόνας/πανοράματος.

Ενημέρωση 30-Σεπ-2007: Παρακάτω βλέπουμε ένα παράδειγμα δημιουργίας πανοράματος από λήψη ψηφιακών φωτογραφιών με χρήση του λογισμικού AutoStitch, που αναπτύσσει στα πλαίσια του διδακτορικού του ο φοιτητής Matthew Brown.

Έχουμε 57 φωτογραφίες του τοπίου από όλες τις δυνατές γωνίες, από τις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε την τελική πανοραμική εικόνα:
Πρώτο στάδιο επεξεργασίας του AutoStitch "25 of 57 images aligned":Δεύτερο στάδιο επεξεργασίας του AutoStich "all 57 images aligned":
Το τελικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα του αλγόριθμου:
Πατήστε πάνω στην εικόνα να δείτε σε μεγέθυνση πόσο καλό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα δίνει ο αλγόριθμος (οι 57 εικόνες έχουν συνδυαστεί με πολύ καλό τρόπο).

Ένας νέος κλάδος έρευνας (και δύσκολος) πάνω στους υπολογιστές είναι η "Όραση Υπολογιστών". Η παραπάνω εργασία ανήκει στον κλάδο που αναφέραμε. Και εντελώς πληροφοριακά, στην Ελλάδα ο Καθ. Πέτρος Μαραγκός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ένας από αυτούς που ασχολείται με Όραση Υπολογιστών.

Περισσότερα παραδείγματα τέτοιων πανοραμικών φωτογραφιών που έχουν φτιαχτεί με το AutoStitch βρίσκουμε και στο flickr με tag autostitch.

6 σχόλια:

  1. very interesting post! and very informative. thank you ggia!
    what i love the most is van gogh's cutest comment ever!

    by the way do you automatically generate the english version of your post or do you have to translate it phrase by phrase? =]

    sorry for the english language on your greek: i am trying to avoid greeklish here...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι.. την αγγλική έκδοση των αναρτήσεων την κάνω χειροκίνητα.

    Απλά ανεβάζω τις φωτογραφίες στην Ελληνική έκδοση και κατόπιν κάνω copy/paste τον κώδικα html σε νέα ανάρτηση στην αγγλική έκδοση του blog, και ξεκινάω να μεταφράζω.. (χάλια είναι όμως τα αγγλικά μου).

    Υπάρχει ένας τύπος ονόματι Matthew Brown ο οποίος κάνει διδακτορικό πάνω στην δημιουργία πανοραμικών εικόνων από συλλογή τυχαίων φωτογραφιών του τοπίου.. Το master του ήταν το πρόγραμμα AutoStich και αν μπεις στην σελίδα του έχει και demo έκδοση..

    Φαντάζομαι ότι σαν αρχιτέκτονας θα χρησιμοποιείς τέτοιο software όταν φωτογραφίζεις κτίρια που δεν τα χωράει η φακός, ή θέλεις να κάνεις πανοράματα..

    Αλλιώς μπες και δες παραδείγματα που έχει στην έρευνά του ο Matthew.. Πραγματικά έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.. Το διδακτορικό του εκτός το ότι μπορεί να το εκμεταλλευτεί εμπορικά (ήδη το κάνει) είναι και πάρα πολύ χρήσιμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις πρόσθεσα στην ανάρτηση παράδειγμα δημιουργίας πανοραμικής εικόνας με το AutoStitch του Matthew Brown.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η περιήγηση ggia. Αν και ζαλίστηκα λιγάκι με τις παραμορφώσεις. Χεχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελικά πολύ ωρία ιστορία αυτή των πανοραμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ggia:
    den to exo xrisimopoiisei to software, an kai exo akousei gi afto i kapoio antistoixo otan eixa episkeftei to vancouver prin apo 5! peripou xronia!
    tora omos pou mas ta egrapses analutika mou anoixes tin orexi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή