20080305

15-Οκτ-2004: Νεαροί στο χωριό Κύμη, Ορεινή Ροδόπη, Θράκη.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο πομάκικο χωριό Κύμη (το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) στις 15-Οκτ-2004. Καθώς τράβαγα την φωτογραφία, θυμάμαι ότι είχα σηκωθεί στις μύτες των ποδιών μου ώστε η μηχανή να βρίσκεται όσο ψηλότερα γίνεται; ώστε το κεφάλι του νεαρού αριστερά να είναι στην φωτογραφία όσο το δυνατόν πιο χαμηλότερα/κάτω από τον λευκό τοίχο.

Θα ήθελα να σχολιάσω μια διαφορά μεταξύ αναλογικής/ψηφιακής μηχανής: Όταν χρησιμοποιείς αναλογική μηχανή αναγκάζεσαι και κοιτάς μέσα από το σκόπευτρο της μηχανής, κάτι το οποίο σε αναγκάζει να έχεις την μηχανή στο ύψος των ματιών σου (το οποίο είναι περιοριστικό). Αντίθετα με τις ψηφιακές μηχανές μπορείς να έχεις την μηχανή οπουδήποτε θες (ακόμη και ψηλά) και να "στοχεύεις" κοιτάζοντας από μακριά την οθόνη LCD..

Η παραπάνω εικόνα είναι επιλογή από το σύνολο των 4 φωτογραφιών που τράβηξα:

6 σχόλια:

  1. o nearos mu thymizei esena stin ptwimi neotita su

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο νέος, αλλά ο γάϊδαρος κάνει τη διαφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έστειλα ακόμη το email αλλά εξ' αιτίας σου ανέσυρα μια παλιά Nikon F601,την φόρτωσα με το 400άρι φιλμάκι και βγήκα παγανιά. Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @trakatruka

    εγώ όμως πιο πολύ ταυτίζομαι με τον γάιδαρο στην φωτογραφία.. ;-)

    @efi

    ναι.. έχει πολύ πλάκα ο γάιδαρος.. Αν επισκεφτείς πάλι την Θράκη ίσως έχει ενδιαφέρον να δεις τα χωριά όπως αυτό.. Στο χωριό αυτό (Κύμη) στο παρελθόν πήγαινες μόνο μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου (σε πολλά σημεία πέρναγες μέσα από ποτάμια).. αλλά πλέον υπάρχει άσφαλτος (εδώ και 1-2 χρόνια).

    @γιώργος μανέσης

    Για να μην γίνει παρεξήγηση... εγώ τραβάω φιλμ επειδή το έχω συνηθίσει πάρα πολλά χρόνια (και μου αρέσει το αισθητικό αποτέλεσμα).. δεν σημαίνει ότι είμαι αρνητικός στις ψηφιακές μηχανές.. Απλά πολλοί λένε ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι ακόμη ώριμη και συνεχώς βελτιώνεται..

    Με την πρώτη ευκαιρία που θα πέσουν πολύ οι τιμές των full-frame ψηφιακών SLR θα αγοράσω μια ώστε να τραβάω έγχρωμες φωτογραφίες (αντί film slides). Τα νέα σώματα full-frame είναι απλησίαστα (σε τιμές) αυτήν την στιγμή.

    Πάντως πολύ κόσμος συνεχίζει ακόμη να τραβάει α/μ φιλμς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία φωτογραφία! Μου αρέσει πολύ η φόρμα που δημιουργεί η γραμμή της σκεπής, το βλέμμα του δεξιού παιδιού και φυσικά το παράθυρο με τον γαίδαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Tertuliano Máximo Afonso

    Εμένα αυτό που με ενοχλούσε παλαιότερα σε αυτήν την φωτογραφία ήταν το βλέμμα του αριστερού παιδιού.. αλλά τελικά ίσως δεν είναι και τόσο άσχημο.

    Δυστυχώς μετά την τελευταία λήψη ο γάιδαρος φοβήθηκε και μπήκε μέσα, έτσι δεν τράβηξα περισσότερες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή