20090909

12-Ιουλ-2009: Πορτραίτο κοριτσιών, Κορυτσά, Αλβανία.

Το να φωτογραφίζεις παιδιά στο δρόμο, σε κάποιες "πολιτισμένες" χώρες μπορεί να παρεξηγηθείς ως παιδεραστής (!) όπως την πρόσφατη περίπτωση του Περικλή Αντωνίου στο Λονδίνο (την οποία σχολιάσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση). Η παραπάνω φωτογραφία από την Κορυτσά της Αλβανία και έχει επιλεγεί από το σύνολο των παρακάτω φωτογραφιών.

6 σχόλια:

  1. Εγώ παραλίγο να πάθαινα στην Γλασκόβη, δύο βδομάδες νωρίτερα τέλη Μαρτίου, το ίδιο με αυτό που έπαθε ο Περικλής Αντωνίου στο Λονδίδο. Τράβηξα ένα κοριτσάκι 7-8 χρονών μέσα σε ένα μαγαζί με ποδήλατα ενώ εγώ ήμουν έξω απ' την βιτρίνα. Όπως φάνηκε το αντιλήφθηκε η μητέρα του η οποία ενημέρωσε τον άντρα της (σε μια υστερική κατάσταση να με δείχνει "Αυτός είναι!" λες και είχα βιάσει την κόρη της) κι ενώ εγώ είχα φύγει από το σημείο εκείνο άρχισε να με κυνηγάει ο πατέρας με πολύ άγριες διαθέσεις, χωρίς την παραμικρή διάθεση να ακούσει τίποτα από μένα και να θέλει να φωνάξει την αστυνομία. Εγώ προσπαθούσα να του εξηγήσω τι τραβάω, χωρίς καμία επιθετική η αμυντική στάση βέβαια, όμως αυτός δεν έπαιρνε από λόγια και εξηγήσεις. Τελικά για να ηρεμήσει και να μείνει ως εκεί το επεισόδιο και μην έχουμε τρεχάματα με αστυνομίες του έδωσα το φιλμ. Το κακό ήταν ότι ήταν η 35η φωτογραφία του φιλμ... (Αν δηλαδή στα επόμενα 20-30 μέτρα που είχα περπατήσει είχα τραβήξει ακόμη μία φώτο δεν θα έχανα όλες και τελικά θα του έδινα για να ηρεμήσει άδειο φιλμ!)

    Η πιθανή επιθετικότητα αυτών που φωτογραφίζεις είναι κάτι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και να προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκαταβατικός για να μην δημιουργείς περαιτέρω καταστάσεις, παρολαυτά σε ταράζει πολύ όταν γίνεται κάτι τέτοιο...

    (Ωραία φωτογραφία, μου αρέσει το βλέμμα του κοριτσιού στα αριστερά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν μπορώ να καταλάβω την υστερία που υπάρχει στην ευρώπη με την φωτογραφία και τα μικρά παιδιά.. και γενικά στο παρελθόν, θεωρούσα εύκολο θέμα να τραβάς φωτογραφίες από παιδιά αφού συνήθως τα παιδιά δεν αντιδρούν αρνητικά. και δεν μπορώ να καταλάβω την σχέση της παιδεραστίας με την φωτογραφία..

    γενικά όμως πολύς κόσμος έχει άγριες διαθέσεις όταν βλέπει ότι θες να τον φωτογραφίσεις. Στο Λασίθι της κρήτης σε ένα καφενείο η γυναίκα (μεγάλης ηλικίας) μου είπε να μην την φωτογραφίσω γιατί θα πουλήσω την φωτογραφία μετά και θα βγάλω χρήματα (!!!). Άλλοι σου λένε ότι θα την βγάλεις στο internet.. Στο Μαρόκο για παράδειγμα, που ήμουν το καλοκαίρι, οι περισσότεροι άνθρωπου αρνούταν να τους φωτογραφίσεις.. αρκετές φωτογραφίες τις τράβηξα με 105mm φακό χωρίς να τους ρωτήσω..

    σε σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες.. πριν 3 μέρες μετακόμισα κομοτηνή και ταξίδεψα μέσω θεσσαλονίκης.. θα έρθω πάλι θεσσαλονίκη (ίσως την δευτέρα) για να επισκευτώ το ΙΚΕΑ.. και γενικά φέτος θα έρχομαι συχνά θεσσαλονίκη.. θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμενα στη Βαρκελωνη με κυνηγουσαν μια φορα οι αντρες απο κατι τσιγγανες με μωρα που καθονταν στη μεση της πλατειας Orwell, επειδη τολμησα να τραβηξω φωτο. Και μια αλλη φορα στο Βολο, πολυ παλια, προεκλογικα, ενω τραβουσα, με στριμωξε πανω σε τζαμι βιτρινας ενα μπουλουκι ονεδιτες που νομιζαν οτι τους ειχα βγαλει φωτο να ξυλοφορτωνουν εναν πασοκτζη και ενας περαστικος αστυνομικος με συμβουλεψε να τους δωσω καλυτερα το φιλμ...
    για να ξερουμε κι ολας ποιοι εξυπηρετουν ποιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι φωτο σου Γιωργο ειναι πολυ καλες παντα!
    Περιμενω κι αλλες!
    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία! Επικοινώνησε όποτε θέλεις να βρεθούμε από κοντά είτε όταν κατεβαίνεις στη Θεσσαλονίκη είτε να έρθουμε καμιά βόλτα μέχρι Κομοτηνή. Είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Θράκης στην οποία απλά έχω περάσει και θέλω κάποια στιγμή να την επισκεφτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή