20070614

Ιουλ-Αυγ 1999: Τρεις άνδρες, Χαλέπι, Συρία.

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στο κέντρο της πόλης Χαλέπι στην Συρία. Με αφορμή την φωτογραφία αυτή θα ήθελα να τονίσω ότι μέρος της φωτογραφικής τέχνης είναι η επιλογή της καλύτερης φωτογραφίας από ένα σύνολο φωτογραφιών. Για παράδειγμα όπως βλέπετε παρακάτω στο contact sheet των αρνητικών, είχα τραβήξει 3 φωτογραφίες των παραπάνω ανδρών και τελικά επέλεξα την πρώτη φωτογραφία από αυτές. Παρόλο που και οι τρεις φωτογραφίες μοιάζουν μεταξύ τους, προτιμώ τις εκφράσεις και την θέση των χεριών που έχουν οι άνδρες στην πρώτη φωτογραφία.

Θα ήθελα τώρα να σχολιάσω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας φωτογράφος με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (αναφέρομαι στις μη-SLR ψηφιακές μηχανές, δηλαδή αυτές που δεν βλέπεις μέσα στο φακό) αλλά καδράρεις το θέμα σου μέσα από την οθόνη LCD. Μέσα από την οθόνη LCD δεν έχεις μεγάλη ανάλυση / ευκρίνεια και μπορείς να δεις μόνο την γενική φόρμα του θέματος που θες να φωτογραφίσεις. Λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα εκφράσεις προσώπων είναι δύσκολο να τις παρατηρήσεις. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα με τις περισσότερες (τουλάχιστον φθηνές) ψηφιακές μηχανές είναι ότι όταν πατάς το κουμπί για να φωτογραφίσεις, η μηχανή καθυστερεί μερικά δέκατα του δευτερολέπτου να τραβήξει την φωτογραφία (μόνο οι ψηφιακές-SLR δεν έχουν το πρόβλημα αυτό).
Ακολουθούν τα πορτραίτα των ανδρών από την παραπάνω φωτογραφία. Μου αρέσουν οι εκφράσεις τους και ότι κοιτάνε κατευθείαν στο φακό.
Προσέξτε και την παρακάτω λεπτομέρεια (μαύρισμα ποδιού) που μου αρέσει πολύ στην φωτογραφία. ;-) Οι Σύριοι το καλοκαίρι φοράνε μόνο παντόφλες. Επίσης προσέξτε και τα πουκάμισα που φοράνε! Την εποχή εκείνη που επισκέφτηκα την Συρία (1999) , πολλοί φοράγανε πουκάμισα με σχήματα, λουλούδια κλπ.

2 σχόλια:

  1. οι φωτογραφίες σου από την ιμβρο είναι σούπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φωτογραφίες από Ίμβρο που είδες έγιναν βιαστικά στο τελευταίο ταξίδι μου (3ήμερο Αγίου Πνεύματος), με καθαρά καταγραφικό σκοπό, και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

    Δυστυχώς όμως δεν έχω πολλές φωτογραφίες από Ίμβρο για να δημοσιεύσω, γιατί κυρίως τραβάω βίντεο όταν επισκέπτομαι το νησί (ετοιμάζω ένα ταινιάκι ντοκυμαντέρ -- ερασιτεχνικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή