20070606

2 βιντεάκια σχετικά με την Ίμβρο από YouTube.

Μιας και έχω δημοσιεύσει ένα σωρό φωτογραφίες από την Ίμβρο θα παρουσιάσω 2 βιντεάκια που βρήκα από το διαδίκτυο σχετικά με την Ίμβρο.

1) Η αγγλόφωνη ταινία μικρού μήκους "Ίμβρος και Τένεδος: Μια αχτίδα ελπίδας για δύο νησιά σε κατάσταση απόγνωσης", ("Imvros and Tenedos: A Glimpse of Hope for Two Islands in Despair") έλαβαν οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας καθώς και τα μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας (από link).

Στόχος της ταινίας (που προετοίμασε ο Σύλλογος Ιμβρίων) είναι η ευαισθητοποίηση των ευρωβουλευτών στα προβλήματα που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα που κατοικεί στα δύο νησιά. Από σκηνοθειτκή πλευρά δεν έχει πολύ ενδιαφέρον το ντοκυμαντέρ. Ενδιαφέρον έχει από πλευρά ενημέρωσης (ουσιαστικά παρουσιάζει την επίσημη Ελληνική άποψη σχετικά με τα νησιά).

Η ταινία αποτελείται από 3 μέρη που βρίσκονται παρακάτω:



2) Το επόμενο βίντεο είναι ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με την Ίμβρο από το κανάλι του Καρατζαφέρη. (Προσωπικά, δεν συμφωνώ καθόλου με την πολιτική του Καρατζαφέρη. Παρόλα αυτά σας παρουσιάζω το αντίστοιχο ντοκυμαντέρ για την Ίμβρο για σύγκριση).


Θα ήθελα να σχολιάσω το βίντεο του Καρατζαφέρη. Το βίντεο που είδατε όχι μόνο είναι απαράδεχτο από σκηνοθετικής πλευράς, έχει εθνικιστικό/ρατσιστικό χαρακτήρα αλλά περιέχει και ψέμματα μέσα. Συγκεκριμένα στο τέλος όταν αναφέρεται για το χωριό Αγρίδια, δείχνει πλάνα από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων!

Σκέψεις: Βλέπουμε 2 ταινίες ντοκυμαντέρ πάνω στο ίδιο θέμα και βλέπουμε πόσο διαφορετικές είναι μεταξύ τους. Γενικά ο όρος ντοκυμαντέρ είναι παρεξηγημένος όρος. Σε μια ταινία η επιλογή των πλάνων, το δέσιμό τους (μοντάζ), η μουσική υπόκρουση και η αφήγηση παρουσιάζουν την άποψη του σκηνοθέτη. Έτσι ένα ντοκυμαντέρ ποτέ δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενικό. Όταν ένα ντοκυμαντέρ δεν λέει ψέμματα (όταν βλέπουμε ένα ντοκυμαντέρ θεωρούμε ότι μας παρουσιάζει αληθινά στοιχεία), τότε παρουσιάζει μέρος μιας αλήθειας και όχι ολοκληρωμένη την αλήθεια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου