20070717

7-Αυγ-2005, 26-Αυγ-2006: Φεστιβάλ Πάλης Χίλια, Αλάν Τεπέ.

Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη 7-Αυγ-2005 από την εκδήλωση πάλης στην περιοχή Χίλια (η τοποθεσία είναι στα σύνορα Ροδόπης-Έβρου, κοντά στο χωριό Δέριο). Οι υπόλοιπες είναι από την εκδήλωση πάλης στο Αλάν Τεπέ (η τοποθεσία Αλάν Τεπέ βρίσκεται κοντά στο χωριό Οργάνη αλλά οδικώς ανεβαίνεις μέσω του χωριού Λαμπρού αν θυμάμαι καλά) στις 26-Αυγ-2006.

Γενικά, κάθε Αύγουστο γίνονται στην περιοχή της Ροδόπης 2 εκδηλώσεις πάλης: α) αρχές Αυγούστου στην περιοχή Χίλια και β) τέλη Αυγούστου στην περιοχή Αλάν Τεπέ (οι εκδηλώσεις γίνονται Σαββατοκύριακο). Δυστυχώς δεν διαφημίζονται στις πόλεις και ο προσωπικά κάθε φορά ενημερωνόμουν για τις εκδηλώσεις μέσω τοπικών εφημερίδων όπως: Παρατηρητής της Θράκης, Χρόνος και από γνωστούς μουσουλμάνους της περιοχής.

Αν και καλλιτεχνικά δεν με ενθουσιάζουν πάρα πολύ οι συγκεκριμένες φωτογραφίες θα έλεγα ότι ενδιαφέρον έχει η πρώτη και η τρίτη φωτογραφία.

2 σχόλια:

  1. οι φωτογραφίες αυτές και άλλες αξίζουν να ειδωθούν σε ένα blog format σαν κι αυτό:
    http://www.bluejake.com/
    η αλήθεια είναι όμως ότι εκτιμώ ιδιατέρως την κινηματογραφική συνέχεια που μας προσφέρεις με την τωρινή δομή σου!
    κάτι που κάνω κι εγώ και βαραίνουν τα post μου. =]
    έχω μια ερώτηση για σένα, γιατί από καιρό παρατηρώ ότι κρίνεις τις φωτογραφίες σου "καλλιτεχνικά".
    τι ακριβώς εννοείς?
    μπορείς να μοιραστείς τα καλλιτεχνικά σου κριτίρια?=]
    λές η πρώτη και η τρίτη, την δεύτερη που την βάζεις?
    για μένα οι φωτογραφίες αυτές είναι ντοκουμέντα: καταγράφουν λαογραφικά στοιχεία της περιοχής, που εγώ δεν έτυχε να ξαναδω παρόλο που γνωρίζω το θέμα και αυτό για μένα τις κάνει πολύ ενδιαφέρουσες.
    πολύ μετανιώνω που δεν πήγα να δω τη μουσουλμανική πάλη όταν είχα την ευκαιρεία... θα προσπαθήσω όμως φέτος προς το τέλος του αυγούστου.
    εσύ τελικά είσαι από την περιοχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σκέφτομαι κάποια στιγμή να ανεβάσω ένα format σαν το www.bluejake.com (σκεφτόμουν το template: http://www.pixelpost.org/). Για παράδειγμα το blog http://www.flux.gr χρησιμοποιεί το template αυτό. (ενδιαφέρον φαίνεται το www.bluejake.com.. θα το κρατήσω το link ;).

    Σκέφτομαι όταν μαζευτεί πολύ υλικό στο blog να επιλέξω τις πιο καλές φωτογραφίες και να τις ανεβάσω έτσι.

    Όταν κρίνω μια φωτογραφία καλλιτεχνικά εννοώ ότι η φωτογραφία πέρα της φόρμας και του περιεχομένου έχει κάτι παραπάνω και μου αρέσει ακόμη περισσότερο. Είναι δύσκολο να γράψω τι εννοώ.. αλλά πιο εύκολο να σου δώσω ένα παράδειγμα: Η φωτογραφία από την Σαμοθράκη από την βάθρα φονιά είναι ωραία φορμαλιστικά/και σε περιεχόμενο.. είναι σαν ένα καρτ-ποστάλ.. Προσωπικά εμένα όμως μου αρέσει πιο πολύ καλλιτεχνικά η φωτογραφία του Δημήτρη στην βάθρα .

    Τα καλλιτεχνικά κριτήρια κάποιου είναι υποκειμενικά. Και αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές εμπειρίες που έχουμε, την παιδειά κλπ κλπ.. Αν πάρουμε την αρχιτεκτονική.. ο Gaudi μου φαίνεται εντελώς κιτς (και χάλια), παρόλα αυτά υπάρχει πολύς κόσμος που του κάνει τρομερή εντύπωση όταν το λέω αυτό. Αν πάμε στην μουσική, εγώ θεωρώ την heavy-metal ότι δεν είναι μουσική.. αλλά θόρυβος/σκουπίδια.. και από την άλλη θεωρώ καταπληκτική μουσική την μινιμαλιστική μουσική του Philip Glass. Πόσοι ακούνε heavy metal και του αρέσει πολύ.. και πόσοι philip glass; Τα κριτήρια που έχει καθένας είναι διαφορετικά.

    Σε κάποιες αναρτήσεις δημοσίευσα φωτογραφίες με ντοκουμενταρίστικο τρόπο όπως για παράδειγμα για την Χιλιαδού. Απλά στο blog σκέφτομαι ότι έχει ενδιαφέρον να παρουσιάζω τις φωτογραφίες με ντοκυμενταρίστικο τρόπο και να μην είναι ξερές φωτογραφίες. Γιατί πίσω από τις περισσότερες φωτογραφίες κρύβεται κάποιο ταξίδι.. που ενδεχομένος κάποιος θα ήθελε να το κάνει...

    Αν δεις το blog:
    Περί Φωτογραφίας
    (έχει ωραίες φωτογραφίες). Εκεί παρουσιάζονται οι φωτογραφίες με ένα τρόπο όπως θα τις έβλεπες σε μια φωτοραφική gallery.

    Δυστηχώς φέτος δεν θα είμαι Ροδόπη τις ημερομηνίες της μουσουλμανικής πάλης.

    Όχι, δεν είμαι από την περιοχή.. ;-) οι περισσότεροι από την περιοχή (χριστιανοί-έλληνες) σνομπάρουν το φεστιβάλ πάλης ;-)..

    Θα ανεβάσω ένα 16άλεπτο βιντεάκι από την πάλη στο αλαν τεπέ αύριο μεθαύριο στο blog..

    ΑπάντησηΔιαγραφή