20070817

27-Μαΐου-2007: Εγκατελειμένο σπίτι στα Αγρίδια, Ίμβρος, Τουρκία, παράδειγμα φορμαλιστικής α/μ φωτογραφίας, Νίκος Οικονομόπουλος.


Πρόσφατα με ένα φίλο μου είχα την συζήτηση σχετικά με το τι είναι φόρμα σε μια φωτογραφία ή τι είναι μια φορμαλιστική φωτογραφία. Για παράδειγμα οι παραπάνω φωτογραφίες είναι παραδείγματα φορμαλιστικών φωτογραφιών. Συγκεκριμένα είναι φωτογραφίες από ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου (Τουρκία). Ας δούμε αναλυτικότερα λίγο την αισθητική:

Φόρμα:


Το ενδιαφέρον σε αυτές τις φωτογραφίες είναι ουσιαστικά το παιχνίδι με το φως, της σύνθεσης της φωτογραφίας καθώς και της υφής του ερείπιου σπιτιού. Έτσι οι φωτογραφίες αυτές ουσιαστικά μπορείς να τις πεις απλά φορμαλιστικές, μιας και δεν υπάρχει κάποιο περιεχόμενο.

Γωνία λήψης:

Και οι δύο φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το ίδιο σημείο αλλά με διαφορετικό φακό, η πρώτη φωτογραφία είναι με φακό 24mm (ευρυγώνιο) και η δεύτερη με φακό 50mm (νορμάλ). Παρατηρούμε πόσο διαφορετικό αποτέλεσμα έχουμε με χρήση διαφορετικού φακού. Προσωπικά προτιμώ την αισθητική του 50mm φακού και οι περισσότερες φωτογραφίες μου είναι τραβηγμένες με τέτοιο φακό.

Φόρμα + Περιεχόμενο:

Μια καλή φωτογραφία ίσως τελικά θα πρέπει να συνδυάζει καλή φόρμα και περιεχόμενο μαζί (εννοείται και καλή γωνία λήψης). Μια καλή φορμαλιστική φωτογραφία ίσως είναι εντυπωσιακή μόνο σε μια πρώτη ανάγνωση. Για παράδειγμα η παρακάτω (καταπληκτική) φωτογραφία συνδυάζει και καλή φόρμα αλλά και δυνατό περιεχόμενο. Είναι από τον Φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο, τραβηγμένη στην Ήπειρο / Παρακάλαμο το 1993. Βρίσκεται στο βιβλίο "Από Μηχανής Χορός" που έχει εκδοθεί από το περιοδικό Δίφωνο (σελ. 19).
Όταν βλέπεις τέτοιες φωτογραφίες όπως αυτή εδώ, τότε συνειδητοποιείς, ότι οι φωτογραφίες που τραβάς είναι εντελώς μέτριες. ;-) Περισσότερα για τον φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο μπορεί κανείς να βρει στο link: http://www.ontheroad.gr/.

@Γιάννης: Κατάλαβες τι είναι φόρμα σε μια φωτογραφία;; :-) Κάνεις άλλος απορίες; ;-)

1 σχόλιο:

  1. twra malista eisai epaggelmatias...
    alitheia exeis skeftei na paradideis mathimata fotogr.mesw tu blog
    nomizw oti o john-john epitelus katalabe...

    ΑπάντησηΔιαγραφή