20070830

Guča/Γκούτσα - Σερβία Αυγ-2007: Balkan Brass Band Music Festival.

"..Η Guča είναι ένα μικροσκοπικό σερβικό χωριό χαμένο στην οροσειρά Dragacevo, μέρος μια ευρύτερης περιοχής που θεωρείται από ορισμένους ως το λίκνο της σύγχρονης Σερβίας. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο το πανηγύρι της Guča προσελκύει τον ασύλληπτο για το μέγεθός της αριθμό των 200.000 «προσκυνητών», οι οποίοι για μια εβδομάδα χορεύουν και πίνουν συνεχώς υπό τους εξαντλητικούς ρυθμούς των σερβικών τρομπετών..."

"..Το είχε πει ο Ρουμάνος ποιητής Νικίτα Στανέσκου. «Ο αέρας στην Σερβία δεν είναι για να αναπνέεις, αλλά για να τραγουδάς»..".

Περισσότερα για το festival της Guča θα βρείτε στο καλογραμμένο σχετικό άρθρο στο blog: kulluwahad (από όπου έχουν γίνει copy/paste τα παραπάνω κείμενα). Επίσης στο ίδιο το blog θα βρείτε και σχετικό βίντεο από τις εκδηλώσεις εκεί το 2006. Αν κάνετε αναζήτηση σε torrent search engines (π.χ thepiratebay.org) με την λέξη "Guca" θα βρείτε και διάφορες ταινίες τεκμηρίωσης σχετικές με το φεστιβάλ αυτό, για παράδειγμα μια ταινία από αυτές είναι η http://www.gucafilm.com/.
Εκτός από τις κεντρικές συναυλίες το κύριο ενδιαφέρον στο φεστιβάλ είναι οι μπάντες που παίζουν μουσική στον δρόμο και στις υπαίθριες ταβέρνες.
Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οι περισσότεροι επισκέπτες είτε κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους είτε κατασκηνώνουν (φυσικά υπάρχουν και δωμάτια αλλά είναι λίγα). Έχει πολύ πλάκα που ο κάθε αγρότης προσπαθεί να νοικιάσει το χωράφι του σε κατασκηνωτές ;-). Σε πολλές περιπτώσεις σου νοικιάζει το χωράφι του και μετά σου ζητάει λεφτά για να χρησιμοποιήσεις την υπαίθρια ντουζιέρα που έχει φτιάξει πρόχειρα. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ μείναμε στο προαύλιο του σχολείου όπου οι καθηγητές εκεί νοικιάσανε την αυλή για χώρο κατασκήνωσης (για ντουζιέρες χρησιμοποιούσαμε τις ντουζιέρες στο γυμναστήριο του σχολείου). Το κόστος για την κατασκήνωση (για όλες τις μέρες του φεστιβάλ) ήταν 10€ το άτομο. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια ομάδα καλλιτεχνών δρόμου από την Γαλλία στον χώρο του σχολείου όπου κατασκηνώσαμε. Στην Γαλλία είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια η τσιγγάνικη μουσική και ο τσιγγάνικος τρόπος ζωής έτσι στο φεστιβάλ το 80% των τουριστών εκτός Σερβίας είναι Γάλλοι! (όλα αυτά μου θυμίζουν την Γαλλική Ταινία Gadjo Dilo (1997) του Tony Gatlif όπου η ιστορία αναφέρεται σε ένα Γάλλο που ταξιδεύει στην Ρουμανία με σκοπό να ανακαλύψει την Ρουμάνικη τσιγγάνικη μουσική.. ίσως οι Γάλλοι προσπαθούν να ταυτιστούν με τον ήρωα της ταινίας όταν επισκέπτονται την Guča).
Η Σερβία έχει ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα. Μάλιστα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ολόκληρο το χωριό γεμίζει με ψησταριές όπου σουβλίζουν από αρνιά, γουρουνόπουλα μέχρι και ολόκληρα μοσχάρια (! το έχετε ξαναδεί αυτό;), αλλά και παραδοσιακές σούπες με λάχανο σε γάστρες. Παρόλο που οι τιμές για φαγητό στην Σερβία είναι πολύ χαμηλές (για παράδειγμα 3 άτομα χορταίνουν στο φαγητό σε μια επαρχιώτικη ταβέρνα με 15 euro) στην Guča, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οι τιμές είναι Ευρωπαϊκές (δηλαδή ακριβά). Κάτι το οποίο δεν μου άρεσε στο φεστιβάλ είναι ο εθνικιστικός χαρακτήρας του. Παρακάτω βλέπουμε μπλουζάκια με ακροδεξιά σύμβολα. Ο Ratko Mladic που φαίνεται στα μπλουζάκια ευθύνεται για γενοκτονίες στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο κύριος που πουλούσε τα μπλουζάκια αυτά μόλις είδε να τα φωτογραφίζω από κοντά (χωρίς να φαίνεται αυτός) ενοχλήθηκε και μου το απαγόρευσε (I don't want to have problems.. μου είπε, του απαντάω then why you sell them? αλλά δεν μου έδωσε απάντηση). Η παρακάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα κρυφά. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ είδαμε στο δρόμο να περπατά (με την σχετική συνοδεία) τον σημερινό πρωθυπουργό της Σερβίας ένα στενό πιο δίπλα από το σημείο που πωλούνται τα παρακάτω εθνικιστικά μπλουζάκια. Νομίζω όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των ακροδεξιών στοιχείων του φεστιβάλ αλλά όλοι το ανέχονται. Κατά την διάρκεια των συναυλιών βλέπουμε επίσης Σέρβους με σημαίες να πανηγυρίζουν (ορισμένοι από τους οποίους φοράνε τα παραπάνω μπλουζάκια).Η Σερβία έχει συρρικνωθεί μετά την τελευταία απόσχιση του Μαυροβουνίου και σήμερα το Κόσοβο είναι σε καθεστώς αυτονόμησης. Οι Σέρβοι δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό και να σταματήσουν τον εθνικισμό; Αντιεξουσιαστές δεν υπάρχουν στην Σερβία να αντιδράσουν; Πως τα επιτρέπουν αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία σε ένα τέτοιο φεστιβάλ που προσελκύει τουρίστες από όλον το κόσμο; Ένα τέτοιο φεστιβάλ (εκτός από εμάς τους τουρίστες που ο εθνικισμός αυτός δεν μας αγγίζει), δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να το επισκεφτεί ένας Αλβανός (π.χ. Κοσοβάρος).

Η εκρηκτική κατάσταση στο Κόσοβο είναι πρόβλημα για όσους θέλουν να επισκεφτούν από την Ελλάδα την Guča. Ο δρόμος είναι πιο σύντομος αν πας Skopje -> Pristina (Kosovo) -> Guča και όχι κάνοντας κύκλο Skopje -> Nis -> Guča (αποφεύγοντας το Κόσοβο). Ο οδηγός για την Σερβία που είχαμε, λίγος παλιός βέβαια (εκδόσεων Bradt) ήταν επιφυλακτικός για την επίσκεψη στο Κόσοβο. Έγραφε ότι οι Σέρβοι δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες (εμείς θα μπαίναμε από ΠΓΔΜ). Αν εισερχόμασταν Σερβία μέσω Κοσοβάρικων συνόρων (μέχρι στιγμής το Κόσοβο με την Σερβία δεν έχει σύνορα) και δοκιμάζαμε να βγούμε από τα σύνορα της Σερβίας ενδεχομένως να είχαμε πρόβλημα. Βέβαια η ίδια σειρά ετοιμάζει ξεχωριστό οδηγό για το Κόσοβο που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο 2007, που σημαίνει ότι πιθανόν να μπορείς να επισκεφτείς με σχετική ασφάλεια το Κόσοβο. Επίσης, η ίδια σειρά έχει βγάλει οδηγό για την Αλβανία. Λέτε να είναι ασφαλές να κάνεις τουρισμό στην Αλβανία;
Θα ήθελα να είχα καλύτερα βίντεο από το φεστιβάλ αυτό αλλά δυστυχώς η βιντεοκάμερά μου παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και το βίντεο παραπάνω είναι από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Στην επόμενη ανάρτηση στο ιστολόγιο θα δημοσιεύσω μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξα και έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πρακτικές πληροφορίες για το φεστιβάλ αυτό (π.χ. πως πας εκεί -- εμείς πήγαμε εκεί με αυτοκίνητο) μπορεί να αφήσει σχόλιο.

Φυσικά μια επίσκεψη στο φεστιβάλ αυτό είναι ευκαιρία για επίσκεψη στο καταπληκτικό Σαράγιεβο όπου είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση στο ιστολόγιο. Το φεστιβάλ αξίζει για 1-2 μέρες γιατί επαναλαμβάνεται. Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στο φεστιβάλ δεν είναι ευχάριστη, υπερβολικά πολύς κόσμος, οι περισσότεροι μεθυσμένοι στους δρόμους, σπρώχνουν ο ένας τον άλλον και οι δρόμοι είναι γεμάτοι σπασμένα μπουκάλια. Κάτι το οποίο με κούρασε είναι ότι πολλές μπάντες στους δρόμους έπαιζαν "πιασάρικα" τραγούδια και του στίχους όπως τα έχει κλέψει ο Goran Bregovic από παραδοσιακές μελωδίες και τα έχουμε ακούσει στις ταινίες του Κουστουρίτσα (πχ. Underground, Καιρός των Τσιγγάνων κλπ). Στο Σαράγιεβο (από όπου κατάγεται ο Bregovic), σε ένα δισκάδικο που είχαμε την συζήτηση για αυτόν, μας είπαν ότι πολύς κόσμος τον αντιπαθεί για την ζωή που κάνει κλπ.

Ιδέα για ταξίδι με διάρκεια 1 μήνα (τον Αύγουστο): Ξεκινάς με επίσκεψη στην ΠΓΔΜ (για παράδειγμα επίσκεψη στην πανέμορφη Οχρίδα κλπ), κατόπιν πας στο φεστιβάλ στην Guča που είδαμε εδώ, κατόπιν πας Μαυροβούνιο (έχει καταπληκτικές παραλίες), κατόπιν ανεβαίνεις Κροατία (που έχει επίσης καταπληκτικές παραλίες), κατόπιν μπαίνεις Βοσνία και επισκέπτεσαι το Μοστάρ (λένε ότι είναι πανέμορφο) και καταλήγεις στο Σαράγιεβο τέλη Αυγούστου όπου εκτός από την πανέμορφη πόλη παρακολουθείς και το φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνεται εκεί.

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό αιώνιε βαλκανο-τουρίστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι τα βαλκάνια όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο ασφαλή για επίσκεψη..

    Ήδη το Σαράγιεβο είναι ήδη τουριστικός προορισμός! Είναι γεμάτο Τουρίστες (είδα πολλούς ισπανούς)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή