Το παραπάνω γκράφιτι είναι τραβηγμένο με α/μ φιλμ (Kodak TMAX 100ASA) από το
Τείχο του Βερολίνου τον Δεκέμβρη 2007. Το γκράφιτι σε έγχρωμο είναι το παρακάτω (τραβηγμένο με απλή ψηφιακή μηχανή):
Στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Βερολίνου, πειραματίστηκα και τράβηξα με α/μ φιλμ τα γκράφιτι του τείχους. Η πλειοψηφία των γκράφιτι στο τείχος είναι έγχρωμα (αν και αυτό εδώ αποτελεί εξαίρεση). Σκεφτόμουνα ότι ίσως μια α/μ απόδοση ενός έγχρωμου γκράφιτι ίσως δίνει την αίσθηση ζωγραφικής με μολύβι / κάρβουνο. Μελλοντικά θα δημοσιεύσω και άλλες φωτογραφίες από γκράφιτι από το τείχος του Βερολίνου.
Το τελευταίο καιρό γίνεται ντόρος με τα "creative common licenses". Για παράδειγμα οι φωτογραφίες του ιστολόγιου τις διανέμω με
CC 3.0 δηλαδή "Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0" χρήση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάρει φωτογραφίες από το ιστολόγιο αυτό, και να τις χρησιμοποιήσει σε δικό του έργο το οποίο θα είναι επίσης μορφής CC 3.0 (δηλαδή χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα κλπ). Αυτό το αναφέρω, γιατί παραπάνω φωτογραφία με έβαλε στους παρακάτω προβληματισμούς:
Στην φωτογραφία βλέπουμε, ουσιαστικά την δουλειά ενός άλλου καλλιτέχνη (αυτού που έκανε το γκράφιτι + αυτών που το παραμόρφωσαν βάζοντας υπογραφές, ζωγραφίζοντας γραμμές κλπ). Βέβαια και εγώ ως φωτογράφος επεμβαίνω στο έργο! Επιλέγω και φωτογραφίζω μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου, επιλέγω να αποδοθεί σε α/μ φιλμ δηλαδή ουσιαστικά δημιουργώ ένα νέο πνευματικό έργο με βάση ξένη δουλειά. Τι ισχύει τότε με τα πνευματικά δικαιώματα; Η φωτογραφία ανήκει σε μένα ή σε αυτόν που έκανε το γκράφιτι ή μήπως και σε αυτούς που το παραμόρφωσαν με υπογραφές κλπ; Αν φωτογραφίζω για παράδειγμα ένα ωραίο κτίριο, ουσιαστικά το κτίριο δεν είναι έργο κάποιου αρχιτέκτονα; Τι ισχύει τότε με τα πνευματικά δικαιώματα; Η φωτογραφία ανήκει σε εμένα ή στον αρχιτέκτονα. Γενικά, στην φωτογραφία μπορείς να επιχειρηματολογήσεις και να δείξεις ότι η αποτυπωμένη εικόνα ως πνευματικό έργο ανήκει τελικά στον φωτογράφο (αν και εδώ υπάρχει μια ασάφεια... αν φωτογραφίσω ένα πίνακα σε ένα μουσείο, δεν παραβιάζω τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα; μπορώ να ισχυριστώ ότι κάνω νέο έργο με βάση το πίνακα, χρησιμοποιώντας την φωτογραφία ως μέσο;).
Τι γίνεται όμως με την μουσική; Υπάρχουν μουσικοί που χρησιμοποιούν δείγματα "samples" και δημιουργούν νέα μουσική με αυτά. Τότε, η τελική μουσική ανήκει στον αρχικό δημιουργό ή σε αυτόν που δημιούργησε μουσική πάνω σε αυτή ή και στους δύο μαζί; Εδώ τα πράματα είναι πιο πολύπλοκα για να δώσεις απάντηση. Αντίστοιχα, τι γίνεται για παράδειγμα με τα κολάζ φωτογραφιών; Ένα κολάζ φωτογραφιών παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των αρχικών φωτογραφιών; Μιλώντας για κολάζ.. το ιστολόγιο
VOICE OFF από την
Candyblue έχει ενδιαφέρουσες τέτοιες δουλειές.