20080226

20-Δεκ-2007: Σταθμός τραίνων Teius, Τρανσυλβάνια, Ρουμανία.

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με ασπρόμαυρο φιλμ Kodak 3200ASA από το σταθμό τραίνων Teius της Τρανσυλβάνιας (Ρουμανία) πριν λίγο καιρό (20-Δεκ-2007). Σχολιάζοντας τεχνικά το υπερευαίσθητο φιλμ T-MAX 3200ASA της Kodak; μπορούμε να πούμε ότι βολεύει κυρίως για φωτογράφιση βραδινή ή σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Αν δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο φιλμ μέρα, δεν μπορείς να αποτυπώσεις καλά έντονες αντιθέσεις φωτισμού (τα λευκά της φωτογραφίας τα καίει ενώ αντίθετα τα σκοτεινά/σκιερά μέρη τα βγάζει ως μαύρα). Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φιλμ αυτού είναι ότι έχει πάρα πολύ χονδρό κόκκο. Η παρακάτω εικόνα είναι λεπτομέρεια της δεύτερης φωτογραφίας.. και όπως βλέπετε ο κόκκος φαίνεται λες και "χιονίζει" ;-). Ο χονδρός κόκκος πολλές φορές χρησιμοποιείται δημιουργικά, δηλαδή είναι επιθυμητός από τους φωτογράφους. Αντίθετα άλλοι φωτογράφοι μισούν το φιλμ αυτό επειδή έχει χαμηλή ανάλυση (δηλαδή χονδρό κόκκο - θόρυβο).
Οι παραπάνω δύο φωτογραφίες είναι επιλογή από το σύνολο των παρακάτω φωτογραφιών που λήφθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό και φαίνονται παρακάτω:

20080221

face2faceproject.com

Όπως είδαμε στην ανάρτηση Μάρτιος 2007: face2faceproject.com οι φωτογράφοι JR + marco ξεκίνησαν το face2face project στο Ισραήλ (Σημείωση: το site δεν δουλεύει με firefox αλλά ανοίγει καλά μόνο με microsoft explorer ;-(). Η ιδέα ήταν να φωτογραφηθούν πορτραίτα Εβραίων και Παλαιστίνιων χρησιμοποιώντας φακό 28mm και να αφισοκολληθούν στο τείχος της Παλαιστίνης. Ο φακός 28mm είναι ευρυγώνιος και για να μπορέσεις να φωτογραφίσεις ένα πορτραίτο θα πρέπει ουσιαστικά "να κολλήσεις" το φακό στο πρόσωπο. Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου φακού είναι λόγω της παραμόρφωσης που έχει (παραμόρφωση προοπτικής και παραμόρφωση τύπου βαρελιού). Έτσι τα πορτραίτα βγαίνουν παραμορφωμένα "σαν καρικατούρες". Φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεσή τους στους δρόμους του Παρισιού μπορείτε να δείτε στην ανάρτηση: JR + marco από το ιστολόγιο BEE-ZEE (η παραπάνω φωτογραφία είναι από εκεί). Φωτογραφίες από την έκθεσή τους στο Ισραήλ υπάρχουν στην προηγούμενη ανάρτηση Μάρτιος 2007: face2faceproject.com

Παρατηρώντας την παραπάνω φωτογραφία από την έκθεσή τους στους τοίχους του Παρισιού, βλέπουμε ότι εκθέσανε φωτογραφίες από τα πορτραίτα όπως αφισοκολλήθηκαν στο τείχος της Παλαιστίνης. Έτσι από μακριά (όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία), μοιάζει λες και το τείχος της Παλαιστίνης να βρίσκεται/ήρθε μέσα στο Παρίσι ;-). Αυτή η ιδέα μου φαίνεται πολύ όμορφη. (άσχετο:) Παρατηρήστε επίσης τα ποδήλατα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση δεξιά του δρόμου (εδώ στην Ελλάδα οι ελάχιστοι ποδηλάτες που υπάρχουν διεκδικούν πολύ βασικότερα αιτήματα όπως να επιτρέπεται να μπαίνει το ποδήλατο στο μετρό ;-)).

Παρακάτω βλέπετε κάποια βίντεο των φωτογράφων JR + marco σχετικά με την δουλειά τους. Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε φωτογράφιση με χρήση 28mm φακού (το ονομάζουν 28 millimeter project) μεταναστών σε γκετοποιημένες περιοχές της Γαλλίας. Προσέξετε πόσο κοντά πρέπει να είναι ο φακός για να φωτογραφίσεις πορτραίτα με 28mm ευρυγώνιο φακό.
Το παρακάτω βίντεο είναι από το face2face project στο τείχος της Παλαιστίνης.
Το παρακάτω βίντεο είναι από την έκθεση των φωτογραφιών (face2face project) στο Παρίσι.

20080214

21-Φεβ-2008: Προβολές φωτογραφικών έργων / ομάδων και φορέων @Bios.

Ενδιαφέρον φαίνεται η παραπάνω εκδήλωση την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008 στο Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα (18:00-23:00). Ένας από αυτούς που οργανώνουν την εκδήλωση αυτή είναι ο Παύλος Σατόγλου (που τον γνώρισα πρόσφατα) από το φωτογραφικό περιοδικό Αντιλήψεις.

Προσωπικά, δεν συμμετέχω σε καμία από τις ομάδες όπου θα παρουσιαστούν φωτογραφίες, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία (όσοι έρθετε εκεί) να γνωριστούμε! Μην διστάσετε, αν με δείτε να μου μιλήσετε..

20080213

8-Δεκ-2007: Διαδήλωση κατά της τροποποίησης του νόμου περί εκτρώσεων, Άμστερνταμ, Ολλανδία.

Η φωτογραφία αυτή είναι από την διαδήλωση 8-Δεκ-2007 στο Άμστερνταμ, κατά της τροποποίησης του νόμου περί εκτρώσεων. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με φακό ευρυγώνιο 28mm. Το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξα στην συγκεκριμένη διαδήλωση (και επέλεξα την παραπάνω ως καλύτερη) βρίσκεται στην εικόνα:

20080212

16-Δεκ-2007: Γκράφιτι "Ίμβρος" στο τείχος του Βερολίνου, Γερμανία.

Περπατώντας στο πρώην τείχος/σύνορο του Βερολίνου μου ήρθε η έμπνευση να επέμβω και εγώ λιγάκι στο συγκεκριμένο έργο. Βρείτε τις διαφορές.. ;-) Σχετικά με την Ίμβρο θα δείτε πληροφορίες / φωτογραφίες σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Η ιδέα να τραβήξω ένα έγχρωμο γκράφιτι με ασπρόμαυρο φιλμ είναι για να δίνει την αίσθηση ζωγραφικής με κάρβουνο/μολύβι.

20080207

16-Δεκ-2007: Γκράφιτι στο Τείχος του Βερολίνου, Γερμανία.

Το παραπάνω γκράφιτι είναι τραβηγμένο με α/μ φιλμ (Kodak TMAX 100ASA) από το Τείχο του Βερολίνου τον Δεκέμβρη 2007. Το γκράφιτι σε έγχρωμο είναι το παρακάτω (τραβηγμένο με απλή ψηφιακή μηχανή):
Στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Βερολίνου, πειραματίστηκα και τράβηξα με α/μ φιλμ τα γκράφιτι του τείχους. Η πλειοψηφία των γκράφιτι στο τείχος είναι έγχρωμα (αν και αυτό εδώ αποτελεί εξαίρεση). Σκεφτόμουνα ότι ίσως μια α/μ απόδοση ενός έγχρωμου γκράφιτι ίσως δίνει την αίσθηση ζωγραφικής με μολύβι / κάρβουνο. Μελλοντικά θα δημοσιεύσω και άλλες φωτογραφίες από γκράφιτι από το τείχος του Βερολίνου.

Το τελευταίο καιρό γίνεται ντόρος με τα "creative common licenses". Για παράδειγμα οι φωτογραφίες του ιστολόγιου τις διανέμω με CC 3.0 δηλαδή "Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0" χρήση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάρει φωτογραφίες από το ιστολόγιο αυτό, και να τις χρησιμοποιήσει σε δικό του έργο το οποίο θα είναι επίσης μορφής CC 3.0 (δηλαδή χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα κλπ). Αυτό το αναφέρω, γιατί παραπάνω φωτογραφία με έβαλε στους παρακάτω προβληματισμούς:

Στην φωτογραφία βλέπουμε, ουσιαστικά την δουλειά ενός άλλου καλλιτέχνη (αυτού που έκανε το γκράφιτι + αυτών που το παραμόρφωσαν βάζοντας υπογραφές, ζωγραφίζοντας γραμμές κλπ). Βέβαια και εγώ ως φωτογράφος επεμβαίνω στο έργο! Επιλέγω και φωτογραφίζω μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου, επιλέγω να αποδοθεί σε α/μ φιλμ δηλαδή ουσιαστικά δημιουργώ ένα νέο πνευματικό έργο με βάση ξένη δουλειά. Τι ισχύει τότε με τα πνευματικά δικαιώματα; Η φωτογραφία ανήκει σε μένα ή σε αυτόν που έκανε το γκράφιτι ή μήπως και σε αυτούς που το παραμόρφωσαν με υπογραφές κλπ; Αν φωτογραφίζω για παράδειγμα ένα ωραίο κτίριο, ουσιαστικά το κτίριο δεν είναι έργο κάποιου αρχιτέκτονα; Τι ισχύει τότε με τα πνευματικά δικαιώματα; Η φωτογραφία ανήκει σε εμένα ή στον αρχιτέκτονα. Γενικά, στην φωτογραφία μπορείς να επιχειρηματολογήσεις και να δείξεις ότι η αποτυπωμένη εικόνα ως πνευματικό έργο ανήκει τελικά στον φωτογράφο (αν και εδώ υπάρχει μια ασάφεια... αν φωτογραφίσω ένα πίνακα σε ένα μουσείο, δεν παραβιάζω τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα; μπορώ να ισχυριστώ ότι κάνω νέο έργο με βάση το πίνακα, χρησιμοποιώντας την φωτογραφία ως μέσο;).

Τι γίνεται όμως με την μουσική; Υπάρχουν μουσικοί που χρησιμοποιούν δείγματα "samples" και δημιουργούν νέα μουσική με αυτά. Τότε, η τελική μουσική ανήκει στον αρχικό δημιουργό ή σε αυτόν που δημιούργησε μουσική πάνω σε αυτή ή και στους δύο μαζί; Εδώ τα πράματα είναι πιο πολύπλοκα για να δώσεις απάντηση. Αντίστοιχα, τι γίνεται για παράδειγμα με τα κολάζ φωτογραφιών; Ένα κολάζ φωτογραφιών παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των αρχικών φωτογραφιών; Μιλώντας για κολάζ.. το ιστολόγιο VOICE OFF από την Candyblue έχει ενδιαφέρουσες τέτοιες δουλειές.

20080204

27-Απρ-2005: Βουδαπέστη, Ουγγαρία.

Παρακάτω βλέπουμε το σύνολο των φωτογραφιών που ληφθήκανε με το παραπάνω θέμα. Η φωτογραφία που βλέπουμε βρίσκεται στην 3η σειρά. Σε τέτοια στατικά θέματα, ένας φωτογράφος έχει την δυνατότητα να τραβήξει πολλές φωτογραφία πειραματιζόμενος με την φόρμα. Προσέξτε πόσο διαφορετικές είναι οι φωτογραφίες μεταξύ τους παρόλο που είναι τραβηγμένες από το ίδιο σημείο. Οποιαδήποτε προσέγγιση ή απομάκρυνση από το θέμα θα είχε εντελώς διαφορετική προοπτική (όπως και κίνηση προς τα δεξιά ή αριστερά, πάνω ή κάτω). Επίσης διαφορετική προοπτική θα είχε επίσης χρησιμοποιώντας φακό διαφορετικής εστιακής απόστασης πχ τηλεφακό ή ευρυγώνιο (οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με φακό κανονικό/νορμάλ 50mm). Όλοι αυτοί είναι παράμετροι στην λήψη της φωτογραφίας αλλά και στην τελική αισθητική. Έτσι από ένα θέμα μπορούν να ληφθούν πολλές αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους φωτογραφίες.

Αν πάρουμε το παράδειγμα της ζωγραφικής θα δούμε ότι στην ζωγραφική έχεις την ελευθερία να ζωγραφίσεις ό,τι θέλεις και από οποιαδήποτε οπτική γωνία/προοπτική χρησιμοποιώντας την φαντασία σου. Στην ζωγραφική μπορούμε να πούμε ότι η σύνθεση της εικόνας γίνεται "προσθετικά". Αντίθετα ένας φωτογράφος έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό θέμα και να δημιουργήσει μια εικόνα κυρίως περιορίζοντας/αφαιρώντας πράματα στο/από το κάδρο.