20080221

face2faceproject.com

Όπως είδαμε στην ανάρτηση Μάρτιος 2007: face2faceproject.com οι φωτογράφοι JR + marco ξεκίνησαν το face2face project στο Ισραήλ (Σημείωση: το site δεν δουλεύει με firefox αλλά ανοίγει καλά μόνο με microsoft explorer ;-(). Η ιδέα ήταν να φωτογραφηθούν πορτραίτα Εβραίων και Παλαιστίνιων χρησιμοποιώντας φακό 28mm και να αφισοκολληθούν στο τείχος της Παλαιστίνης. Ο φακός 28mm είναι ευρυγώνιος και για να μπορέσεις να φωτογραφίσεις ένα πορτραίτο θα πρέπει ουσιαστικά "να κολλήσεις" το φακό στο πρόσωπο. Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου φακού είναι λόγω της παραμόρφωσης που έχει (παραμόρφωση προοπτικής και παραμόρφωση τύπου βαρελιού). Έτσι τα πορτραίτα βγαίνουν παραμορφωμένα "σαν καρικατούρες". Φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεσή τους στους δρόμους του Παρισιού μπορείτε να δείτε στην ανάρτηση: JR + marco από το ιστολόγιο BEE-ZEE (η παραπάνω φωτογραφία είναι από εκεί). Φωτογραφίες από την έκθεσή τους στο Ισραήλ υπάρχουν στην προηγούμενη ανάρτηση Μάρτιος 2007: face2faceproject.com

Παρατηρώντας την παραπάνω φωτογραφία από την έκθεσή τους στους τοίχους του Παρισιού, βλέπουμε ότι εκθέσανε φωτογραφίες από τα πορτραίτα όπως αφισοκολλήθηκαν στο τείχος της Παλαιστίνης. Έτσι από μακριά (όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία), μοιάζει λες και το τείχος της Παλαιστίνης να βρίσκεται/ήρθε μέσα στο Παρίσι ;-). Αυτή η ιδέα μου φαίνεται πολύ όμορφη. (άσχετο:) Παρατηρήστε επίσης τα ποδήλατα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση δεξιά του δρόμου (εδώ στην Ελλάδα οι ελάχιστοι ποδηλάτες που υπάρχουν διεκδικούν πολύ βασικότερα αιτήματα όπως να επιτρέπεται να μπαίνει το ποδήλατο στο μετρό ;-)).

Παρακάτω βλέπετε κάποια βίντεο των φωτογράφων JR + marco σχετικά με την δουλειά τους. Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε φωτογράφιση με χρήση 28mm φακού (το ονομάζουν 28 millimeter project) μεταναστών σε γκετοποιημένες περιοχές της Γαλλίας. Προσέξετε πόσο κοντά πρέπει να είναι ο φακός για να φωτογραφίσεις πορτραίτα με 28mm ευρυγώνιο φακό.
Το παρακάτω βίντεο είναι από το face2face project στο τείχος της Παλαιστίνης.
Το παρακάτω βίντεο είναι από την έκθεση των φωτογραφιών (face2face project) στο Παρίσι.

1 σχόλιο: