20080226

20-Δεκ-2007: Σταθμός τραίνων Teius, Τρανσυλβάνια, Ρουμανία.

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με ασπρόμαυρο φιλμ Kodak 3200ASA από το σταθμό τραίνων Teius της Τρανσυλβάνιας (Ρουμανία) πριν λίγο καιρό (20-Δεκ-2007). Σχολιάζοντας τεχνικά το υπερευαίσθητο φιλμ T-MAX 3200ASA της Kodak; μπορούμε να πούμε ότι βολεύει κυρίως για φωτογράφιση βραδινή ή σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Αν δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο φιλμ μέρα, δεν μπορείς να αποτυπώσεις καλά έντονες αντιθέσεις φωτισμού (τα λευκά της φωτογραφίας τα καίει ενώ αντίθετα τα σκοτεινά/σκιερά μέρη τα βγάζει ως μαύρα). Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φιλμ αυτού είναι ότι έχει πάρα πολύ χονδρό κόκκο. Η παρακάτω εικόνα είναι λεπτομέρεια της δεύτερης φωτογραφίας.. και όπως βλέπετε ο κόκκος φαίνεται λες και "χιονίζει" ;-). Ο χονδρός κόκκος πολλές φορές χρησιμοποιείται δημιουργικά, δηλαδή είναι επιθυμητός από τους φωτογράφους. Αντίθετα άλλοι φωτογράφοι μισούν το φιλμ αυτό επειδή έχει χαμηλή ανάλυση (δηλαδή χονδρό κόκκο - θόρυβο).
Οι παραπάνω δύο φωτογραφίες είναι επιλογή από το σύνολο των παρακάτω φωτογραφιών που λήφθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό και φαίνονται παρακάτω:

4 σχόλια:

  1. η πρώτη είναι πολύ ατμοσφαιρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα μ΄άρεσε αυτός ο κόκκος των γρήγορων φιλμ... Ωραία η φώτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρουμάνικα τραίνα. Τι μου θύμισες...
    Τα φοιτητικά χρόνια στη Ρουμανία, τις οκτώ ατελείωτες ώρες από το Κλουζ στο Βουκουρέστι, τα μοναδικά τοπία των Καρπαθίων και τον επίπεδο κάμπο της Βλαχίας.
    Χάρηκα για τη γνωριμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @markos-the-gnostic

    Η πρώτη φωτογραφία θέλει και λίγο "rotation" γιατί είναι ελάχιστα στραβή.. και μόλις βρω χρόνο θα το κάνω και θα την ανεβάσω πάλι.

    @andreas katsikoudis

    Ο κόκκος σε ορισμένα θέματα μου αρέσει πολύ σε άλλες περιπτώσεις όμως όχι... Πχ. ένα τοπίο σε α/μ νομίζω είναι πιο εντυπωσιακό σε λεπτόκοκκο φιλμ..

    @ακέστωρ

    Βέβαια η Ρουμανία έχει αλλάξει πάρα πολύ από παλιά... Εκτός από ότι έχει ακριβύνει πολύ, τέτοιες εικόνες όπως αυτή στις φωτογραφίες πολύ πιο δύσκολα τις πετυχαίνεις. Πολλοί σταθμοί ανακαινίζονται ή έχουν ήδη ανακαινιστεί.

    Όσο για το Cluj (όπως και σε πολλές πόλεις), έχουν ανοίξει τεράστια πολυκαταστήματα όπου τα αντίστοιχα εδώ στην Ελλάδα (π.χ. the mall) φαίνονται "περίπτερα"! Μέσα στα πολυκαταστήματα βρίσκεις κυρίως τυποποιημένα προϊόντα.. πχ. Πάνε τα γιαούρτια, γάλατα και σμιτίνες στα γυάλινα μπουκάλια/δοχεία σφραγισμένα με αλουμινόχαρτο από πάνω.. Τώρα όλα είναι τυποποιημένα σε χάρτινες συσκευασίες.. κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή