20080204

27-Απρ-2005: Βουδαπέστη, Ουγγαρία.

Παρακάτω βλέπουμε το σύνολο των φωτογραφιών που ληφθήκανε με το παραπάνω θέμα. Η φωτογραφία που βλέπουμε βρίσκεται στην 3η σειρά. Σε τέτοια στατικά θέματα, ένας φωτογράφος έχει την δυνατότητα να τραβήξει πολλές φωτογραφία πειραματιζόμενος με την φόρμα. Προσέξτε πόσο διαφορετικές είναι οι φωτογραφίες μεταξύ τους παρόλο που είναι τραβηγμένες από το ίδιο σημείο. Οποιαδήποτε προσέγγιση ή απομάκρυνση από το θέμα θα είχε εντελώς διαφορετική προοπτική (όπως και κίνηση προς τα δεξιά ή αριστερά, πάνω ή κάτω). Επίσης διαφορετική προοπτική θα είχε επίσης χρησιμοποιώντας φακό διαφορετικής εστιακής απόστασης πχ τηλεφακό ή ευρυγώνιο (οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με φακό κανονικό/νορμάλ 50mm). Όλοι αυτοί είναι παράμετροι στην λήψη της φωτογραφίας αλλά και στην τελική αισθητική. Έτσι από ένα θέμα μπορούν να ληφθούν πολλές αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους φωτογραφίες.

Αν πάρουμε το παράδειγμα της ζωγραφικής θα δούμε ότι στην ζωγραφική έχεις την ελευθερία να ζωγραφίσεις ό,τι θέλεις και από οποιαδήποτε οπτική γωνία/προοπτική χρησιμοποιώντας την φαντασία σου. Στην ζωγραφική μπορούμε να πούμε ότι η σύνθεση της εικόνας γίνεται "προσθετικά". Αντίθετα ένας φωτογράφος έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό θέμα και να δημιουργήσει μια εικόνα κυρίως περιορίζοντας/αφαιρώντας πράματα στο/από το κάδρο.

3 σχόλια:

  1. Αυτή για μένα είναι η μαγεία της φωτογραφίας, ότι μια ελάχιστη μετατροπή μπορεί να μεταλλάξει άρδην ολόκληρο το σύνολο. Άλλωστε, εκατό άνθρωποι να φωτογραφίσουν το ίδιο θέμα (όπως το δικό σου στη Βουδαπέστη) δεδομένα θα το αποτυπώσουν διαφορετικά, αποδίδοντας τη μοναδικότητα της έκφρασής τους, της ψυχοσύνθεσής τους ακόμα.
    Έχεις πολύ ενδιαφέρον blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκφραση και η ψυχοσύνθεση φαίνεται και στην διαδικασία που ο φωτογράφος επιλέγει την καλύτερη/ες φωτογραφίες για παρουσίαση. Αν π.χ. εγώ επιλέξω μερικές από τις φωτογραφίες τις δικές σου για παρουσίαση, τότε οι φωτογραφίες ίσως θα περιέχουν και κάτι δικό μου μέσα.

    Για την συγκεκριμένη φωτογραφία (πέρα τις αφορμής για συζήτηση) ήμουν στο όριο να την επιλέξω ή όχι για να την ανεβάσω. Θα προτιμούσα το δεύτερο άγαλμα (το αριστερό) να μπορούσε να είναι λίγο πιο ψηλά.. κάτι το οποίο στην διάρκεια της λήψης (παρόλο που δοκίμασα να πάω πιο πίσω, και να σηκωθώ στις μύτες των ποδιών κλπ) δεν γινόταν.

    Ευχαριστώ για τα σχόλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή