20070104

Ιούλιος-2002: Ανεξερεύνητη Τζιά.

Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Μουσική: Βάσω Αλαγιάννη
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

Μπαίνουμε στον Υδροχόο
και θ' ανάψουνε φωτιές
οι καιροί νερό θα φέρουν
έτσι λεν αυτοί που ξέρουν
κι όμως θα καούν καρδιές

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν
και μένα τα χεράκια της
με λύνουν και με δένουν

Μπαίνουμε στον Υδροχόο
και θα φύγουν οι Ιχθείς
Έτσι ήτανε γραμμένα
Μέσα στ' άστρα τα σβησμένα
Που 'χα δει στα μάτια της

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν
και μένα τα χεράκια της
με λύνουν και με δένουν

Βρισκόμαστε στην Τζιά Ιούλιο-2002 και αυτό το τραγούδι από τον δίσκο του Νίκου Παπάζογλου "Χαράτσι" (1984) ακούγεται από το CD-player του αυτοκινήτου όταν τράβηξα την παραπάνω α/μ φωτογραφία.

Η Τζιά είναι ένα νησί το οποίο παρόλο που είναι πολύ κοντά στην Αθήνα δεν έχει μαζικό τουρισμό. Εκτός από τις βίλες-κάστρα (αρκετές από τις οποίες έχουν και ιδιωτικά ελικοδρόμια) η Τζιά έχει την πανέμορφη χώρα Ιουλίδα (μέσα στα βουνά) αλλά και το νοτιοανατολικό μέρος το οποίο είναι δυσπρόσιτο αλλά και πανέμορφο.

Δεν έχω σκοπό να σας παρουσιάσω ταξιδιωτικό άρθρο για την Τζιά αλλά με αφορμή την α/μ φωτογραφία σας παραθέτω και τις παρακάτω φωτογραφίες οι οποίες είναι από τοποθεσίες που φαίνονται στον χάρτη (η αρχική α/μ φωτογραφία είναι τραβηγμένη στον δύσβατο χωματόδρομο που φαίνεται στον χάρτη).
Ο παρακάτω Φάρος είναι ξεχασμένος από τον χρόνο. Είναι ιδανικό μέρος για πικ-νικ! ;-)
Όλοι οι δρόμοι που φαίνονται στο χάρτη είναι χωματόδρομοι, ορισμένοι αρκετά δύσβατοι. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τον δρόμο που οδηγεί στο φάρο.
Η παραλία Καλησκιά, ιδανική για ελεύθερο camping.

Έλενα, πότε θα πάμε εκεί;

11 σχόλια:

  1. Έχω ακούσει ότι είναι ωραία και κοντά στην Αττική.
    Ίσως την επισκεφθώ,κάποια φορά.
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν σε ενδιαφέρει το ελεύθερο camping στο νοτιο-ανατολικό μέρος υπάρχουν πολλές παραλίες ερημικές που προσφέρονται για αυτό το σκοπό. Βέβαια θέλει αυτοκίνητο 4χ4 γιατί πρέπει να ακολουθήσεις δυσπρόσιτους χωματόδρομους.

    Αλλιώς η Ιουλίδα (χώρα) είναι επίσης πανέμορφη για διαμονή/βόλτα. Βέβαια βρίσκεται μέσα στα βουνά και έχει εκπληκτική θέα προς την πλευρά που φαίνεται η Αττική. Έχει πανέμορφα σπίτια αλλά δεν βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα.

    Παρόλο που η Τζιά είναι δίπλα μας (νομίζω 1,5ώρα ή 2 ώρες απόσταση από το Λαύριο) δεν την επισκεύπτοται πολλοί τουρίστες.

    Ίσως πρέπει να κάνω ένα post με έγχρωμες φωτογραφίες τύπου "καρτ-ποστάλ" από την Ιουλίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8:15 μ.μ.

    poli wraio na taxideueis
    isws kalitero apo to na epeidiknyesai...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ δυνατή η φωτογραφία από το αυτοκίνητο. Απίθανη η αίσθηση της απορίας: χορευεί ο τύπος ή πεθαίνει; (όπως στη γνωστή φωτό του Robert Capa:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Capa%2C_Death_of_a_Loyalist_Soldier.jpg

    )
    Υπέροχη φωτογραφία, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την γνωρίζω την φωτογραφία του Robert Capa αλλά δεν είχα σκεφτεί να την συνδυάσω με αυτή εδώ.

    Μου αρέσει το σχόλιό σου πάνω στο "αν χορεύει ο τύπος ή πεθαίνει". Νομίζω είναι από τα πιο πετυχημένα σχόλια που έχω λάβει.

    Έχεις ασχοληθεί και θεωρητικά με την φωτογραφία; Τραβάς και α/μ; Στο blog σου βλέπω κυρίως έγχρωμες φωτογραφίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν ήταν στίχοι του τραγουδιού του Ρασούλη, εγώ θα έλεγα "πάει ο τύπος, τον χάνουμε... ". Φοράει και το πεθαμενατζήδικο φανελάκι με μακρύ(;) βρακί όπως αυτά που έχουν οι παππούδες, άντε ζωή σε λόγου μας. Καταπληκτικό! Για τέτοια φωτό, ο Οικονομόπουλος πιστέυω θα ήταν περίφανος. (καλά, σταματάω εδώ...)

    Με τη Φωτογραφία έχω ασχοληθεί θεωρητικά λέγοντας, έχω διαβάσει 2-3 βιβλία του Ριβέλλη και μερικά ξένα. Πριν ένα χρόνο αγόρασα και μια λίγο πιο "επαγγελματική" από της μηχανές που είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή Nikon Digital, αλλά προς το παρόν περιορίζομαι μόνο σε έγχρωμα τοπία γιατί το άλλο είδος (αυτό που κάνεις εσύ) μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο και σχεδόν αποτελεί τον "ευσεβή πόθο" μου για αργότερα. Πάντως το blog σου είναι άκρως ενδιαφέρον - είμαι στη διαδικασία που το βλέπω από την αρχή με χρονολογική σειρά (έχει λίγο καιρό που το ανακάλυψα).

    Συγχαρητήρια και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Από όσο θυμάμαι έχεις ενεργό το comment notification οπότε θα δεις μάλλον το σχόλιο αυτό έπειτα από τρία από την ανάρτηση του post.)

    Ήθελα απλώς να σου πω ότι την φωτογραφία σου αυτή ή δεν την είχα δει καθόλου ή την είδα τότε περίπου που την ανάρτησες και την είχα ξεχάσει (το πιο πιθανό δηλαδή) βλέποντάς την όμως θέλω να σου πω πως την θαυμάζω ώρα με εκείνη την ευχάριστη έκπληξη που νιώθεις όταν βλέπεις πολύ όμορφα πράγματα. Συγχαρητήρια, είναι υπέροχη!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τρία ...χρόνια ήθελα να πω!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Γιώργο!

    Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι πρώτο αποτέλεσμα στην αναζήτηση που έκανα με λέξεις κλειδιά : "τζια ελευθερο καμπινγκ" είναι το μπλογκίδιό σου!

    Μαγικό!

    Οπότε αν χρειαστω περισσότερες πληροφορίες ξέρω ότι θα ρωτήσω το ελενούνγκι!!!

    Πήγατε τελικά??
    Είναι καλή φάση?

    Χαιρετίσματα από το Λουξεμβούργο
    :)
    Έλ-Άν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Shisha Palisades

    ελλη-άννα εσύ; πως και γκούγκλαρες για την Τζιά;

    άντε χαιρετισμούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή