20070521

Ο φωτογράφος Andrzej Dragan.

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα μέσα από το διαδίκτυο τον Πολωνό φωτογράφο Andrzej Dragan από την ιστοσελίδα του: http://andrzejdragan.com/ . Γενικά, όταν ανοίξετε την σελίδα θα δείτε ότι είναι πολύ εντυπωσιακή. Μου αρέσει ιδιαίτερα στην αρχή της ιστοσελίδας που ακούγεται η μελωδία από το Sabat Mater του G.B. Pergolesi (η οποία είναι μια από τις αγαπημένες μου μουσικές). Για να μην φλυαρούμε ας προχωρήσουμε και να μιλήσουμε για την φωτογραφία.. Εντύπωση μου έκανε το παρακάτω κείμενο του φωτογράφου:

"Some people claim that a good portrait will reveal some truth about the model. I'm undoubtedly sad to state that these people will not find anything interesting in my photography which has no such purpose" -- Andrzej Dragan.

Οι περισσότερες φωτογραφίες του Andrzej παρόλο που είναι εντυπωσιακές από τεχνική, και ψηφιακή επεξεργασία (νομίζω ότι οι περισσότερες φωτογραφίες του Andrzej έχουν επεξεργαστεί-παραποιηθεί σε σχέση με την αρχική λήψη τους), εμένα προσωπικά μου φαίνονται λίγο ψυχρές και φοβιστικές. Πάντως οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αν δεν παρουσιάζουν "μια αλήθεια" για τα μοντέλα (όπως γράφει ο φωτογράφος) σίγουρα παρουσιάζουν "μια αλήθεια" για τον φωτογράφο ή όχι; Για να δούμε πως είναι τα πράματα: ;-)

Ένας φωτογράφος κατά την λήψη μιας φωτογραφίας επιλέγει/απομονώνει το θέμα που φωτογραφίζει, σωστά; Σε δεύτερο στάδιο όμως, από τις πολλές φωτογραφίες που έχει τραβήξει επιλέγει κάποιες από αυτές (συνήθως λίγες) και μας τις παρουσιάζει. Έτσι η φωτογραφία που εκθέτει ο φωτογράφος έχει περάσει δύο στάδια. Ιδιαίτερα το δεύτερο στάδιο, που είναι η επιλογή της καλύτερης φωτογραφίας, είναι πολύ σημαντικό μέρος της τέχνης του φωτογράφου. Μέσα από την επεξεργασία/επιλογή των φωτογραφιών η τελική φωτογραφία που εκτίθεται περιέχει πάντα στοιχεία του ίδιου του φωτογράφου. Ας σημειώσουμε ότι στον συγκεκριμένο φωτογράφο οι φωτογραφίες έχουν περάσει και ένα τρίτο στάδιο επεξεργασίας-ψηφιακής παραποίησης.

2 σχόλια:

  1. Αν και δεν κάνω τόσες "ιντερνετικές φωτογραικές βόλτες" όσες θα ήθελα, κάποια στιγμή είχα επισκεφτεί την σελίδα του Andrzej Dragan.(Μήπως την είχες ξαναπροτείνει στο παρελθόν;)

    Εντυπωσιακό τα σάιτ του όπως και ενδιαφέρουσες είναι οι φωτογραφίες του. Είναι ξεκάθαρο πάντως με την πρώτη ματιά ότι οι φωτογραφίες του προορίζονται κυρίως για δημοσίευση σε έντυπα μέσα. Έχοντας αυτό κατα νου (που καλώς ή κακώς αυτό που ζητούν τα περιοδικά είναι κυρίως φωτογραφίες με μια ποπ αισθητική) νομίζω ότι κάνει καλά την δουλειά του. Τώρα αν οι φωτογραφίες του σε κερδίσουν μακροπρόθεσμα αυτό είναι άλλο θέμα...

    Ξανασυμφωνώ μαζί σου ότι το δεύτερο στάδιο της φωτογραφικής πράξης αυτό της επιλογής των εικόνων ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασε επίσης το βιογραφικό του Andrzej, έχει Phd στη κβαντική φυσική, είναι μουσικο-συνθέτης και τώρα δουλεύει ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

    Και το κερασάκι της τούρτας, γεννημένος το 1978.. Πότε τα πρόλαβε όλα αυτά; (αναρωτιέμαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή