20070611

Ιουλ-Αυγ 1999: Tomas, ggia, Συρία.

Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ ως avatar την φωτογραφία μου από την Συρία (τελευταία φωτογραφία, βλέπε φωτογραφία στο profile του blogger). Επίσης μιας και στο συγκεκριμένο blog δεν έχω δημοσιεύσει καμία φωτογραφία από την Συρία είπα να κάνω την αρχή σήμερα.

Την Συρία της επισκέφτηκα τον Ιούλιο-Αύγουστο 1999 μέσω του προγράμματος IAESTE του Εθνικού Μετσόβιου Π0λυτεχνείου (το πρόγραμμα IAESTE προσφέρει ανταλλαγή φοιτητών πολυτεχνικών σχολών για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό). Συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος εργαζόμουνα στην πόλη Aleppo (Χαλέπι). Στην Συρία εκτός ότι έκανα πάρα πολύ καλούς φίλους τους οποίους πολλούς έχω κρατήσει μέχρι σήμερα ήταν και το πιο ενδιαφέρον ταξίδι από όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα. Ένας από τους φίλους που έκανα είναι ο Tomáš Truneček (Τσέχος) που βλέπετε μαζί μου στις 2 τελευταίες φωτογραφίες (όπως και στην 2η φωτογραφία με τους Άραβες). Ο Tomáš σήμερα διευθύνει / έχει την εταιρία Stomateam (εκδόσεις οδοντιατρικών περιοδικών και συνεδρίων) στην Πράγα ;-). Τον επισκέφτηκα πρόσφατα στην επίσκεψή μου στην Πράγα τον Απρίλη 2007.

Για να πας / επισκεφτείς την Συρία δεν είναι δύσκολο ούτε πολλά λεφτά θέλει. Για παράδειγμα εγώ είχα πάει οδικώς Συρία: Αθήνα -> Θεσσαλονίκη -> Αλεξανδρούπολη με απλό τραίνο, Αλεξανδρούπολη -> Κωνσταντινούπολη λεωφορείο, Κωνσταντινούπολη -> Χαλέπι λεωφορείο. Στην επιστροφή επειδή ήταν η εποχή που είχαν γίνει οι μεγάλοι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη (και μετά στην Αθήνα) επέστρεψα με λεωφορείο από Χαλέπι -> Σμύρνη -> Τσεσμέ, Τσεσμέ -> Χίος (πλοίο), Χίος -> Πειραιάς (πλοίο). Ένα από τα μελλοντικά μου όνειρα είναι να επισκεφτώ το Ιράν (οδικώς ίσως, υπάρχει λεωφορείο από Κωνσταντινούπολη->Τεχεράνη (48 ώρες)) ;-).

Από καλλιτεχνικής πλευράς νομίζω ότι αξίζει η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία. Γενικά από Συρία έχω αρκετές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες τις οποίες θα δημοσιεύσω στο blog. Την εποχή που ταξίδευα Συρία ο καλύτερος οδηγός για την Συρία ήταν αυτός της εταιρίας Rough Guides (που κρατάει στα χέρια του ο Tomáš στην δεύτερη φωτογραφία).

Σχόλιο για την 1η φωτογραφία: Αν και μου αρέσει το πορτραίτο με ενοχλεί που είναι κομμένα τα δάκτυλα στο κάτω μέρος, θα προτιμούσα να έχει εκεί λίγο περισσότερο "αέρα".

Σχόλιο για την 2η φωτογραφία: Αν και παλιά δεν την θεωρούσα ωραία φωτογραφία (δεν την είχα κυκλώσει ως καλή μέσα στο contact sheet), τώρα που την ξαναείδα, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι με το κομμένο άνθρωπο δεξιά, το παιδί δίπλα στον Tomáš, τον Tomáš να φτιάχνει τα γυαλιά του και του δύο άραβες δεξιά.

2 σχόλια:

  1. Πράγματι, η 2η είναι μια πολύ φυσική φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κάτσω να σκανάρω και άλλες πιο ενδιαφέρουσες εικόνες από την Συρία.

    Γενικά η Συρία είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον προορισμός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή