20070603

Μάϊος-2007: Αγρίδια (Tepeköy), Ίμβρος, Τουρκία.

Στον χάρτη της Ίμβρου όπως φαίνεται από τα Google maps, το χωριό Αγρίδια (Tepeköy στα Τούρκικα που μεταφράζεται ως Βουνοχώρι) βρίσκεται πιο δεξιά πάνω στο βουνό. Το χωριό αυτό είναι το λιγότερο εγκατελειμένο χωριό του νησιού και μένουν σε αυτό μόνο Έλληνες κάτοικοι.
Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνουμε το κεντρικό Καφενείο του χωριού.Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνουμε ένα παλιό εγκατελειμένο καφενείο, στο οποίο (όταν λειτουργούσε) γινόντουσαν τα μεγαλύτερα γλέντια.Το χωριό αυτό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο χωριό (από την Τουρκία), και όποιος θέλει να επισκευάσει το σπίτι του πρέπει να το κάνει όπως ήταν παλιά. Επίσης για να κληρονομήσεις σπίτι στην Ίμβρο (αν είσαι Ίμβριος) πρέπει να έχεις την Τουρκική υπηκοότητα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωση των Ελλήνων-Ίμβριων ανδρών που δεν δεν έχουν υπηρετήσει στον Τουρκικό στρατό. Επίσης, κανένα ξένος υπήκοος (δηλαδή όχι Τούρκος -- π.χ. Έλληνας, Ολλανδός κλπ) δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι στην Ίμβρο γιατί θεωρείται παραμεθώριος περιοχή (σύνορα). Όλοι αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν εμπόδια στους Ίμβριους που θέλουν αν επισκευάσουν/κληρονομήσουν τα σπίτια τους.

2 σχόλια:

  1. Μπραβο!!Πολυ καλη παρουσιαση και καταπληκτικες φωτογραφιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που σκεφτόμουν όταν δημοσίευσα τις φωτογραφίες αυτές (από τα Αγρίδια) είναι ότι παρουσιάζω μόνο τα ερείπια. Αν επισκεφτείς το χωριό θα δεις ότι πολλά σπίτια είναι επισκευασμένα που δυστυχώς δεν τα έχω παρουσιάσει στις φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή