20070626

22/24 -Ιουν-2007: Σαμοθράκη.

Οι φωτογραφίες που βλέπουμε είναι από το προηγούμενο σαββατοκύριακο που επισκέφτηκα την Σαμοθράκη. Τράβηξα ένα φιλμάκι slides Fuji Velvia 100 ASA το οποίο εμφάνισα σήμερα και ανακάλυψα ότι ήταν χαλασμένο ;-(. Όλες οι φωτογραφίες είχαν χάλια χρώματα, και τόνους! Τις φωτογραφίες που παρουσιάζω εδώ τις έχω διορθώσει όσο γινόταν ψηφιακά.

Από τις παραπάνω φωτογραφίες θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον αισθητικά (συγκεκριμένα φορμαλιστικά) η πρώτη φωτογραφία. Όπως βλέπουμε το τοπίο της Σαμοθράκης θυμίζει βουνό και όχι νησί. Η Σαμοθράκη φημίζεται κυρίως για τις βάθρες και τους καταρράκτες και όχι για τις παραλίες της.

Το παραδοσιακό καφενείο στο χωριό Προφήτης Ηλίας είναι ωραίο μέρος για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Η παρακάτω φωτογραφία ηλιοβασιλέματος είναι από την πίσω βεράντα του καφενείου αυτού (το οποίο δεν έχει τουριστική κίνηση).
Δυστυχώς την περίοδο Ιούλιο-Αύγουστο η Σαμοθράκη μαζεύει πάρα πολύ κόσμο (η Σαμοθράκη είναι πλέον της μόδας). Οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν την κατασκήνωση για διαμονή. Στο νησί υπάρχει το δημοτικό κάμπινγκ όπου ο δήμος Σαμοθράκης χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα (ιδιαίτερα στο χώρο ελεύθερης διαβίωσης) ληστεύει τους κατασκηνωτές (ενδεικτικά αναφέρω ότι κοστίζει 3 ευρώ η σκηνή, 3,5 ευρώ το άτομο και 1,5 ευρώ το μηχανάκι). Από την άλλη μεριά πολλοί κατασκηνωτές επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση στις βάθρες ή μέσα στο δάσος. Ο δήμος χρησιμοποιεί την αστυνομία για να κόβει πρόστιμα στους κατασκηνωτές αυτούς και να τους αναγκάσει να μείνουν στο δημοτικό κάμπινγκ.

7 σχόλια:

  1. για ποιο από τα δύο camping μιλάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επίσης έχω να πω, για όσους σιχαίνονται την άμμο, η σαμοθράκη προσφέρει καταπληκτικές παραλίες με βότσαλα! μμμμ.... ζεματιστά είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τα δύο camping που ανήκουν στο δήμο Σαμοθράκης έχουν νοοτροπία να ληστεύουν τον κόσμος χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν υπηρεσίες.

    Για το camping "ελεύθερης διαβίωσης" ο δήμος Σαμοθράκης έχει περιφράξει ένα δάσος με πλατάνια, έχει χτίσει μερικές άθλιες τουαλέτες (και άθλιες αρχιτεκτονικά/αισθητικά) που συνήθως είναι βρώμικες, παρέχει κρύο νερό στις υπαίθριες ντουζιέρες για μπάνιο και ζητάει για την διαμονή (3,5 (άτομο) + 3 (σκηνή) = 6,5 ευρώ την ημέρα). Μέσα στις αυθαιρεσίες έχει αρχίσει τους χωματόδρομους μέσα στον χώρο να τους ασφαλτοστρώνει. Το 2ο "οργανωμένο" camping που κοστίζει τα ίδια χρήματα, έχει λίγο καλύτερες τουαλέτες (+ ζεστό νερό) αλλά οι υπηρεσίες πάλι δεν αξίζουν τα λεφτά που πληρώνεις.

    Σαν αντιπαράθεση μπορώ να σου φέρω κάποια camping που έχω μείνει στην Φλωρεντία (Ιταλία) και στην Ισπανία (Πυρηνέα Βουνά, Ανδαλουσία). Εκεί οι τιμές είναι φθηνότερες ή στην χειρότερη περίπτωση ίδιες με αυτές που ζητάει ο δήμος σαμοθράκης αλλά τα συγκεκριμένα camping παρέχουν τουαλέτες λες και είσαι σε ξενοδοχείο (πεντακάθαρες), πισίνες κλπ κλπ..

    Βέβαια εγώ δεν θέλω πισίνες ούτε πολυτέλειες σε ένα camping.. αλλά σίγουρα δεν θέλω να πληρώνω λεφτά χωρίς υπηρεσίες. Θα μου πεις ότι "ο χώρος ελεύθερης διαβίωσης"/camping της Σαμοθράκης είναι ένα πανέμορφο δάσος από Πλατάνια με καταπληκτική σκιά.. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τα ποσά που ζητάει ο δήμος.

    tips:

    Εκτός από τις βάθρες στου Φονιά, στην Γριά Βάθρα/Βάθρες Παραδείσου (στις Θέρμες), το ήξερες ότι υπάρχουν βάθρες δίπλα στον οικισμό Καρυδιά (είναι μετά από τον Φονιά προς την παραλία κήπων); Επίσης άκουσα (εκεί δεν πήγα ακόμη) ότι βάθρες έχει και δίπλα στο χωριό Ξηροπόταμο (από την άλλη μεριά του νησιού).

    Αν μιλάμε για παραλίες, έχεις πάει στην Θάσο; Εκεί να δεις παραλίες.. Καταπληκτική παραλία είναι η παραλία των Κήπων στην Σαμοθράκη.. έχει θέα την Ίμβρο, ουσιαστικά εκεί βλέπεις τα σύνορα. Από την Ίμβρο φαίνεται μόνο το πίσω μέρος της Σαμοθράκης.. και ίσια ίσα το βράδυ βλέπεις τα φώτα των αυτοκινήτων και της καντίνας στην παραλία Κήπων (όλο το υπόλοιπο νησί φαίνεται σκοτεινό).

    Πάντως οι τιμές της λιμενικής εταιρίας ΣΑΟΣ για να πας Σαμοθράκη είναι ακριβές (11 ευρό το άτομο, 45 ευρώ το αυτοκίνητο - μόνο να πας) σε αντιπαράθεση πχ. με την Ίμβρο που από το λιμάνι Kabatepe για να περάσεις Ίμβρο κοστίζει 12 euro αυτοκίνητο + 2 άτομα (μόνο να πας). Από Αλεξανδρούπολη είναι 200 χιλιόμετρα το Kabatepe. Απίστευτετες/εξωτικές παραλίες (με άμμο όμως) έχει η Τένεδος, πιο κάτω από την Ίμβρο (με πάρα πολύ κρύα νερά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι τουαλέτες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στα camping ειδικά για τα κορίτσια!
    και θα συμφωνήσω μαζί σου σχετικά με την ελληνική νοοτροπία εκμετάλλευσης τουριστών σε ορισμένες περιπτώσεις. πάντως για το συγκεκριμένο camping "ελεύθερης διαβίωσης" έχω να πω ότι το αγαπώ πολύ ... ίσως δεν είμαι αντικειμενική λόγω αναμνήσεων... αλλά πχ. τα υπαίθρια ντουζ με κρύο νερό τα θεωρώ μοναδικά! για τις σκιές τι να πω... όασις!
    βάθρες: έχω παέι σε κάποιες extra βάθρες, ίσως ήταν κοντά στην καρυδιά αλλά μάλλον ήταν κάπου αλλού, έχω πολύ κακή μνήμη... πάντως ήταν βόρεια. και ήσυχα! =]
    στου ξηροπόταμου δεν έχω πάει αλλά ελπίζω φέτος... αν προλάβω.
    στο βουνό ανέβηκες?
    είναι πολύ εντυπωσιακό!
    για τις παραλίες της θάσου, ναι όντως τι να πω, είναι τέλειες αλλά όπως σου είπα και παραπάνω δεν είμαι αντικειμενικός κριτής... =]

    θα σκεφτώ πάντως την περίπτωση της Ίμβρου ή Τένεδου αν έχω χρόνο για διακοπές... τα posts σου ήταν εμπνευστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5:32 μ.μ.

    Καλησπέρα!Σε ευχαριστώ πολύ για το dvd και συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω αλλά αυτές οι μέρες ήταν άθλιες.Είχαμε κάποιες απώλειες στην οικογένεια γι'αυτό δεν ήμουν και στο μαγαζί όταν περασατε.

    Δυστυχώς θα συμφωνήσω για τις τιμές και του πλοίου και του καμπινγκ..
    Η περιοχή που αναφέρεις είναι υπέροχη.Έχω εδώ http://www.flickr.com/photos/alpiega/sets/72157600025936137/
    κάποιες φώτο από Καρυδιές μέχρι την Περιοχή Κερασιά. Και στον Ξηροπόταμο αξίζει το θέαμα αλλά ακόμη δεν έχω φώτο από το ποτάμι για να σας δείξω.

    Ένα καταπληκτικό μέρος για κατασκήνωση είναι η παραλία του Βάτου στην νότια πλευρά του νησιού.
    Η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο μέσω θάλασσας (υπάρχει βέβαια και μονοπάτι μέσα από το βουνό αλλά είναι πολύ δύσβατο και για κάποιον που δεν γνωρίζει πιθανόν επικύνδυνο). Για να πάει κανείς εκεί μπορεί να χρησιμοποιήσει το σκάφος που κάνει το γύρο του νησιού (από Ιούλιο νομίζω κάθε μέρα)
    Μέχρι αύριο θα ανεβάσω φώτο από την παραλία..είναι πραγματικά υπέροχο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5:35 μ.μ.

    http://www.flickr.com/photos/alpiega/sets

    Δεν περναει ολοκληρη η διευθυνση οποτε μπειτε στην παραπανω και βρειτε το σετ samothraki-Kerasia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @alpiega

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, την επόμενη φορά που θα πάω Σαμοθράκη θα δοκιμάσω να επισκεφτώ εκτενέστερα την περιοχή Καρυδιά - Κερασιές. Βλέπω στις φωτογραφίες ότι πειραματίζεσαι αρκετά με την φόρμα (φωτογραφίες από Κερασιές).

    Έχεις σκεφτεί να ανεβάσεις καμία φωτογραφία σου ή να προσθέσεις πληροφορίες στο άρθρο της Σαμοθράκης στο wikipedia;

    Πολύ όμορφο είναι και το τοπίο με τις βελανιδιές όπως ανεβαίνεις την κορυφή του Σάος από το ορειβατικό μονοπάτι από τις Θέρμες, αλλά η διαδρομή μέχρι πάνω είναι αρκετά κουραστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή