20090521

Shadi Ghadirian: Έκθεση "Unveiled: New art from the middle east" @ saatchi-gallery 2009.

Την Ιρανή καλλιτέχνη Shadi Ghadirian την γνώρισα πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα πριν λίγο την γκαλερί Saatchi στο Λονδίνο και συγκεκριμένα την ομαδική έκθεση "Unveiled: New art from the middle east" που είχε διάρκεια 30 Ιανουαρίου - 9 Μαΐου 2009. Μέσα στην έκθεση ξεχώρισα τις φωτογραφίες της Shadi που είδα στην έκθεση, τις οποίες παρουσιάζω σε αυτήν την ανάρτηση.
Η Shadi γεννήθηκε το 1974 στην Τεχεράνη, σπούδασε φωτογραφία και σήμερα δουλεύει στο Μουσείο Φωτογραφίας της Τεχεράνης. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες της έκθεσης βλέπουμε να υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα (concept) την οποία η Shadi υλοποιεί/εκφράζει μέσω της φωτογραφίας. Τα 3 ασπρόμαυρα πορτραίτα που βλέπουμε στην τελευταία εικόνα ανήκουν στην σειρά "Qajar Series (1998-2001)" που απεικονίζουν μικρές φωτογραφίες-στούντιο με την μορφή που τραβάγανε οι φωτογράφοι εποχής τον 19ο αιώνα (Qajar αισθητικής). Η διαφορά εδώ είναι, ότι η φωτογράφος εισάγει στις φωτογραφίες κάποιες "ανωμαλίες", για παράδειγμα βλέπουμε σύγχρονα αντικείμενα όπως το ραδιοκασσετόφωνο, το τηλέφωνο και η ηλεκτρική σκούπα που βλέπουμε παραπάνω. Τα φωτογραφιζόμενα άτομα που βλέπουμε είναι άτομα του οικογενειακού κύκλου της Shadi καθώς και φίλοι.

2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω, αλλά εμένα αυτοί οι καλλιτέχνες κι αυτός ο κάπως δήθεν προδευτισμός τους μου βρωμάει λίγο. Αυτό που νομίζω ότι τελικά καταφέρνουν περισσότερο είναι να συγκρίνουν την πρόοδο και την ελευθερία του δυτικού πολιτισμού (δεν μιλάω ασφαλώς μόνο για την έκθεση αυτή εννοείται) κολακεύοντάς την έναντι συντηρητικών καθεστώτων παρά να προωθήσουν και να πουν κάτι ουσιαστικό.
    Και επιπλέον δυστυχώς αυτό τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται μέσα από επαναλαμβανόμενα κουραστικά στερεότυπα, όπως είναι η μπούργκα.
    Και έτσι σιγά σιγά η κοινή γνώμη αρχίζει να δικαιολογεί τις κάθε λογής κινήσεις "εκπολιτισμού" και "εκδημοκρατισμού"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αυτά που γράφεις συμφωνώ.. Από την άλλη μεριά εδώ βλέπουμε φωτογραφία βασισμένη σε μια ιδέα "concept".. Για αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες φωτογραφίες εκτέθηκαν σε εκθεσιακό χώρο σύγχρονης τέχνης.

    Συγκρίνοντας με άλλες δουλειές που έχω δει (φωτογραφικές δουλειές βασισμένη σε κάποια ιδέα / concept) αυτή μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί κάτι έχει να πει..

    Αλλά γενικότερα η εμμονή κάποιον καλλιτεχνών στο "απαγορευμένο" συντηρητικών καθεστώτων (π.χ. μπούρκα) καταντάει κουραστικό.. Είναι σαν να ασχολήσαι μόνο με φωτογραφία τύπου folklore, όπου το εντυπωσιακό στην εικόνα είναι μόνο το folklore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή