20120630

Καλοκαίρι 2012: 20 εικόνες έκθεσης φωτογραφίας από Ινδία - Καφενείο Αλλόκοτο - Κομοτηνή.

 
 
 
Σε προηγούμενη ανάρτηση είδαμε μέσα στο βίντεο 126 εικόνες από τις οποίες επιλέχθηκαν οι παραπάνω 20 για να εκτεθούν. Αν με ρωτάγατε ποια φωτογραφία θα αφαιρούσες από αυτές για να βάλεις κάποια άλλη είναι η 10η φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με ασπρόμαυρο φιλμ και οι έγχρωμες είναι ψηφιακές (με την Nikon D700). Ακολουθούν οι περιγραφές των εικόνων (πάνω προς τα κάτω).

 1. 20 Μαρτίου 2012: Παιδιά στο Τζοντχπούρ του Ραζαστάν, Ινδία. Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας όπως και το μπλε χρώμα του κτηρίου σχολιάστηκαν σε προηγούμενη ανάρτηση.
 2. 14 Μαρτίου 2012: Πάρτι γάμου στο δρόμο, Μπίκανερ, Ραζαστάν - Ινδία.
 3. 18 Μαρτίου 2012: Πορτραίτο πωλητή στην πόλη Σαμ στα σύνορα Ινδίας Πακιστάν, δυτικά του Τζαϊσαλμέρ στην έρημο Θαρ του Ρατζαστάν, Ινδία.
 4. 14 Μαρτίου 2012: Σταθμός τρένων στην πόλη Μπίκανερ, Ρατζαστάν, Ινδία.
 5. 2 Μαρτίου 2012: Βαρανάσι, Ινδία.
 6. 12 Μαρτίου 2012: Πορτραίτο παιδιού στα σύνορα Ινδίας (πόλη Άμριτσαρ) - Πακιστάν (πόλη Λαχώρη). Κάθε απόγευμα Ινδοί και Πακιστανοί μαζεύονται στα σύνορα για να παρακολουθήσουν την γιορτή κλεισίματος των συνόρων. Γενικότερα όλη η εκδήλωση έχει εθνικιστικό χαρακτήρα αλλά αποτελεί θέαμα και από τις δύο πλευρές.
 7. 16 Μαρτίου 2012: Πορτραίτο καμηλιέρη στην έρημο Θαρ, Μπίκανερ, Ρατζαστάν - Ινδία.
 8. 8 Μαρτίου 2012: Εορτασμός του Χόλι ή Γιορτής των Χρωμάτων στο Τζαϊπούρ, πρωτεύουσα του Ρατζαστάν - Ινδία. Στην γιορτή αυτή γιορτάζεται το τέλος του χειμώνα, είναι γιορτή γονιμότητας και καλής συγκομιδής. Παραδοσιακά στην γιορτή ρίχνουν φυσικά χρώματα ο ένας στον άλλον, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και χημικά χρώματα και έτσι αρκετές φορές έχουν καταγραφεί προβλήματα υγείας στους συμμετέχοντες.
 9. 27 Μαρτίου 2012: Γυναίκα - πορτραίτο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Γκανγκαούρ (φεστιβάλ Μεβάρ)  στο Ουντάϊπουρ του Ρατζαστάν, Ινδία.
 10. 29 Φεβρουαρίου 2012: Μαγαζιά στο Βαρανάσι, Ινδία.
 11. 27 Φεβρουαρίου 2012: Ινδουιστής μοναχός στην Μουμπάη καπνίζοντας "τσάρας" (τσιγάρο με χασίς) σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση. Σύμφωνα με την Ινδουιστική θρησκεία ο μοναχός απαρνείται υλικά αγαθά, σεξουαλική ζωή, τρέφεται μόνο χορτοφαγικά και δεν καταναλώνει αλκοόλ.
 12. 29 Φεβρουαρίου 2012: Γάγγης - Βαρανάσι, Ινδία.
 13. 2 Μαρτίου 2012: Μανικαρνίκα Γκάτ - ανοικτή καύση νεκρών στο Βαρανάσι. Η Μανικαρνίκα Γκατ είναι το κύριο σημείο στον Γάγγη ποταμό όπου γίνεται ανοικτή καύση νεκρών. Οι φωτιές που διακρίνουμε είναι νεκροί οι οποίο καίγονται - αποτεφρώνονται  και στην συνέχεια οι στάχτες ρίχνονται στο Γάγγη ποταμό. Σύμφωνα με την Ινδουϊστική παράδοση και θρησκεία, η Μανικαρνίκα Γκατ θεωρείται ιερό μέρος για να αποτεφρωθεί κάποιος. Σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση η ανοικτού χώρου αποτέφρωση βοηθάει την ψυχή να απελευθερωθεί.
 14. 2 Μαρτίου 2012: Βαρανάσι, Ινδία.
 15. 2 Μαρτίου 2012: Ινδουϊστική τελετή “Άγνι Πούτζα” στην Ντασασβεμέντχ Γκατ στο Βαρανάσι. Μετά την δύση του ηλίου κάθε βράδυ γίνεται η ινδουϊστική τελετή-δέηση άαρτι:  “Άγνι Πούτζα” (μεταφράζεται ως η Δέηση της Φωτιάς) στην Ντασασβεμέντχ Γκατ, δίπλα στις όχθες του Γάγγη ποταμού.  Η τελετή αυτή είναι αφιερωμένη στον Θεό Σίβα, τον ποταμό Γάγγη, τον Σούρτζα (ήλιο) και τη Άγνι (φωτιά).
 16. 6 Μαρτίου 2012: Σκηνή στο σταθμός τρένων της πόλης Φάτεχπουρ Σίκρι.
 17. 6 Μαρτίου 2012: Τζάμα Μασιέντ (Τζαμί της Παρασκευής) στο Φάτεχπουρ Σίκρι.
 18. 7 Μαρτίου 2012: Φεστιβάλ Ελεφάντων, Τζαϊπούρ, Ρατζαστάν.  Κάθε χρόνο, μια μέρα πριν “την γιορτή των χρωμάτων” γνωστό ως Χόλι γίνεται στο Τζαϊπούρ ένα φεστιβάλ με Ελέφαντες. Το φεστιβάλ αυτό λαμβάνει χώρα την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Ο ελέφαντας ως ζώο - σύμβολο έχει σημαντική θέση στην Ινδουιστική θρησκεία και κοινωνία.
 19. 26 Μαρτίου 2012: Φεστιβάλ Μεβάρ (Γκανγκαούρ) στο Ουντάϊπουρ, Ρατζαστάν. Στο φεστιβάλ αυτό, σύμφωνα με τα έθιμα του Ινδουισμού, τιμάται η θεά Γκαουρί, η οποία αποτελεί φανέρωση της Παρβάτι (γυναίκας του θεού Σίβα) η οποία αναπαριστά την αγνότητα. Στο φεστιβάλ αυτό συμμετέχουν κυρίως γυναίκες, τιμάται ο γάμος και γιορτάζεται και ο ερχομός της άνοιξης. Η διάρκεια του φεστιβάλ είναι 18 ημέρες και ξεκινά μετά την γιορτή του Χόλι και γιορτάζεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.  Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, η Παρβάτι επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι για να δώσει γαμήλιες ευχές στις φίλες της. Την τελευταία μέρα οργανώνει μια μεγάλη κοινωνική εκδήλωση για τις κοντινές φίλες της και ο Θεός Σίβα έρχεται για να την συνοδεύσει μέχρι το σπίτι της. Την Θεά Παρβάτι στο φεστιβάλ την λατρεύουν-τιμούν οι γυναίκες οι οποίες ντύνονται με τα καλύτερα ρούχα τους. Οι άγαμες γυναίκες δέχονται την ευλογία της ώστε να καλοπαντρευτούν. Οι παντρεμένες γυναίκες μέσω της λατρείας αυτής ευλογούν το γάμο τους ώστε να υπάρχει ευτυχία, υγεία και μακροχρόνια ζωή.  Οι γυναίκες οι οποίες έχουν πρόσφατα παντρευτεί πρέπει να νηστεύουν τις 18 μέρες του φεστιβάλ ενώ η μη παντρεμένες θα πρέπει να νηστεύουν και να τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα με την ελπίδα ότι θα βρουν ένα καλό γαμπρό. Οι ημέρες τις οποίες λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ θεωρούνται καλές ημέρες για να επιλέξει κάποιος τον σύντροφό του. Στην κορύφωση του φεστιβάλ φεστιβάλ, τις τελευταίες μέρες, οι γυναίκες ανταλλάσσουν γλυκά και περιφέρονται κουβαλώντας πάνω στο κεφάλι ξύλινα αγάλματα Γανκγαούρ (γήινες φιγούρες οι οποίες αναπαριστούν τον Θεό Σίβα και την Θεά Παρβάτι) στους δρόμους και τα παζάρια. Οι γυναίκες κατά τον εορτασμό διακοσμούν τα χέρια τους τατουάζ μεχεντί (από χένα), χορεύουν και τραγουδούν.
 20. 29 Μαρτίου 2012: Τζάμα Μασιέντ (Τέμενος της Παρασκευής 1424) στο Αχμενταβάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου